5 ting du bør gøre, så snart du har købt en brugt mobiltelefon
Vi lever i en tid, hvor teknologiske gadgets nærmest bliver spyttet ud af fabrikker over hele verden. Forbrugersamfundet har fuldstændigt forelsket sig i de moderne mobile gadgets, som gør både hverdagen nemmere og sjovere for mange. Men det er samtidig også en ny verden, der kræver sit af naturen.
Vi udvikler mobiltelefoner, tablets og batterier og bruger i stigende grad jordens mineraler og forurener, i takt med at produktionen stiger. Derfor vælger mange i dag at stå lidt af ræset og i stedet investere i brugte enheder. Det sparer både penge i hjemmebudgettet og CO2 i luften.
Denne ændring mod et mere miljøbevidst forbrug er både rigtig og vigtig, men den kræver alligevel en vis indsigt i teknologi og cybersikkerhed, eftersom produktet ikke kommer direkte fra fabrikken.
Der kan gemmes sig ubehagelige overraskelser i en telefon eller tablet, som har været i andre personers hænder. Det ser vi på i denne artikel, hvor vi også kaster lys over det, du kan gøre for at kunne nyde din nye genbrugstelefon uden at frygte for din sikkerhed.
En gammel telefon kan gemme på alverdens fælder
Det største problem ved at overtage eller købe en brugt telefon er det simple faktum, at den har været ejet af en eller flere andre før dig. Det betyder, at den ikke kommer som fabriksny, og at du derfor må tage højde for, at den har været igennem en eller flere andre hænder.
Det handler ikke nødvendigvis om den tidligere ejer har haft urent mel i posen og bevidst har solgt dig en mobiltelefon inficeret med for eksempel malware.
Den tidligere ejer kan meget vel helt uanet have downloadet en inficeret fil eller app, som har lagt sig i telefonens system. Derfor bør du altid tage dine forholdsregler, før du gør brug af en brugt mobil enhed.
Bed om garantibevis eller kvittering på køb
Man kan købe mobiltelefoner og tablets i hele landet og i vidt forskellige medier og blade. De fleste overtager dog en mobiltelefon af en ven eller et familiemedlem, hvor man stoler fuldt og fast på den enkelte person.
Her er der måske ikke så stort et behov for at kræve et garantibevis eller kvittering på køb. Bevæger du dig i stedet ud i køb af smartphones på nettet, enten via Facebook Marketplace eller DBA eller lignende, så bør du træde varsomt.
Sørg for at holde dig til en verificeret sælger, gerne en sælger, der har bekræftet sin identitet via MitID. Sørg også for at få rekvireret et garantibevis, hvis det stadig eksisterer, og bed om muligt om en kvittering på købet.
Det er klart at både garantibevis og kvittering kan blive væk efter nogle år, så det er ikke nødvendigvis et rødt flag. Det er dog bare altid værd at spørge til, og det vil være en gave i sig selv, at det medfølger.
Foretag en nulstilling
Så snart du modtager den pågældende mobiltelefon, bør du hurtigst muligt foretage en nulstilling, så du gendanner telefonen til dens fabriksindstillinger. På den måde sikrer du dig, at du stort set får en telefon, der er som ny – i hvert fald hvad angår ‘renheden’ i systemet.
En nulstilling sikrer selvfølgelig ikke, at telefonen pludselig genvinder sin oprindelige ydeevne. Men den vil uden tvivl blive optimeret i sin drift, da man med en nulstilling også får fjernet eventuelle ting, der ligger og optager unødvendigt meget plads i systemet.
Brug en VPN
Det er vigtigt at passe på sin enhed, når den er nulstillet. Her fremstår den som ny, men uden de rette opdaterede sikkerhedsforanstaltninger. Som noget af det første kan man med fordel gøre brug af en VPN.
Du kan downloade en gratis VPN-app og tjekke de mange fordele, der kommer med implementeringen af en brugervenlig VPN på din enhed.
En VPN krypterer dit indhold på telefonen, så ingen kan snage eller stjæle din data. De bedste VPN’er kan også advare dig mod malware-inficerede hjemmesider og apps og fjerne irriterende og til tider virusinficerede reklamer.
Opdater systemet med seneste versioner
Udover en VPN bør du naturligvis også downloade den seneste version af styresystemet og nye officielle softwareversioner af andre elementer på telefonen.
På den måde sikrer du dig, at telefonen er udstyret med de seneste nye opdateringer, som indeholder de mest aktuelle værn mod cybertrusler udefra og bugs indefra i systemet.
Se også: Billig brugt iPhone
Foretag de rette privatindstillinger
Sørg efter bedste evne også for kun at downloade apps fra officielle app stores eller fra de officielle kilder. Udover det bør du også indstille privatindstillingerne for hver app, og især for hver social medieplatform du downloader til din enhed.
Sociale medier er hyggelige portaler, men kan rumme ubehagelige overraskelser, hvis man ikke forstår at beskytte sig ordentligt mod cybertruslerne.
Se også: