De mest bæredygtige smartphones – se priser

Udvalget af bæredygtige smartphones er begrænset. Se hvilke telefoner der findes på markedet, når det kommer til bæredygtige smartphones.

De mest bæredygtige smartphones – se priser

Bæredygtige smartphone og bæredygtighed generelt bliver et varmere og varmere emne i disse år – og med god grund. Vi mennesker overforbruger af jordens ressourcer i mange forskellige henseender. Det gælder også vores hyppige udskiftning af smartphones, som fremstilles af sjældne materialer som kobolt, kobber, gallium, guld, nikkel og indium, der mange steder udvindes på måder, der er til skade både for miljøet og dem, der arbejder ved minerne. Samtidig er mange af materialerne også kun til rådighed i begrænsede mængder.

Ved at lave bæredygtige smartphones, der er lavet til at holde i lang tid, og som nemt kan repareres i stedet for at man er nødt til at udskifte den med en helt ny mobil, kan man altså skære ned på ens ressourceforbrug og på den måde gøre en lille indsats i retning mod en mere bæredygtig fremtid.

Se også: Test af smartphones

De mest bæredygtige smartphones

Udvalget af bæredygtige smartphones er dog temmelig begrænset. Herunder kan du se de smartphones, der er i større eller mindre grad fokuserer på bæredygtighed:

1. FairPhone 3 Plus

Hollandske FairPhone er det firma, der laver de mest bæredygtige smartphones. Firmaets seneste mobil, FairPhone 3 Plus, er lavet til at holde i lang tid. Den har et modulopbygget design, så man nemt kan udskifte komponenter såsom kamera, bagside, højtaler, batteri, skærm og moduler i top og bund af telefonens indmad. Der følger endda en skruetrækker med i salgsæsken, så du selv kan udføre reparationen.

Telefonen udmærker sig samtidig ved at være fremstillet af 40 procent genbrugsplast, og der bruges kun materialer fra konfliktfri områder. Selve telefonens specifikationer er dog ikke fantastiske. Her må du nøjes med en mellemklasseprocessor, en 5,65” IPS-skærm og et enkelt bagkamera.

Et andet godt alternativ, der minder meget om FairPhone, er telefonen Teracube 2e, som dog ikke er officielt lanceret i Danmark, men som kan bestilles online fra USA.

De bedste priser på Fairphone 3 plus (2020)

Opdateret 18/10 2024

Udbyder
Pris
Dagens bedste tilbud
Compumail
Mindstepris
3.249,-
3.249,-
Merlin
Mindstepris
3.490,-
3.490,-
Computersalg A/S
Mindstepris
3.514,-
3.514,-

Fairphone 3 plus (2020) udbydes af 4 udbydere. Du kan spare op til 280,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Fairphone 3 plus (2020)

Sammenlign aktuelle priser hos 4 webshops »

2. Apple iPhone 12

Det er måske lidt af en tilsnigelse at kalde iPhone 12-serien decideret bæredygtig, men Apple gør ikke desto mindre et hæderligt forsøg og rykker sig hele tiden i den rigtige retning.

Apple valgte eksempelvis at fjerne opladeren fra salgsæsken, hvilket har gjort det muligt at få plads til 70 procent flere iPhones på en palle. Dermed reduceres CO2-udledningen fra fragten. Der er dog uden tvivl også en økonomisk fordel for Apple ved dette, da Apple nu tjener penge på at sælge en oplader løst, som før fulgte med gratis.

Apple har en ambition om, at vi helt skal stoppe med at udvinde mineraler fra jorden en skønne dag. Den udvikling stimulerer Apple ved at 98 procent af sjældne materialer fra jorden i iPhone 12 er genbrugte. 99 procent af al tungsten og 100 % af al tin i printpladerne er genbrugte, ligesom mindst 35 procent af al plastik er genbrug.

Apple gør også en stor indsats for at overgå til 100 procent vedvarende energi. En prioritet for Apple er også social bæredygtighed: I en benchmark scorer Apple 68 ud af 100, hvor gennemsnittet ligger på kun 29.

Apple tilskynder samtidig til, at forbrugerne beholder en iPhone i mange år, da firmaet udsender iOS-opdateringer i op til seks år – mere end nogen anden mobilproducent.

De bedste priser på Apple iPhone 12 64 GB

Opdateret 18/10 2024

Udbyder
Pris
Dagens bedste tilbud
Inphone.dk
Mindstepris
3.899,-
3.899,-
NordicElectronics
Mindstepris
3.918,-
3.918,-
Bittech IT
Mindstepris
4.103,-
4.103,-

Apple iPhone 12 64 GB udbydes af 24 udbydere. Du kan spare op til 4.014,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Apple iPhone 12 64 GB

Sammenlign aktuelle priser hos 24 webshops »

De bedste priser på Apple iPhone 12 Mini 5G 64 GB

Opdateret 18/10 2024

Udbyder
Pris
Dagens bedste tilbud
Befro
Mindstepris
4.989,-
4.989,-
Telenor
Mindstepris
4.999,-
4.999,-
Power
Mindstepris
5.299,-
5.299,-

Apple iPhone 12 Mini 5G 64 GB udbydes af 17 udbydere. Du kan spare op til 2.101,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Apple iPhone 12 Mini 5G 64 GB

Sammenlign aktuelle priser hos 17 webshops »

3. Din nuværende smartphone

Det bedste du reelt kan gøre i stedet for at købe en ny smartphone – også en ny bæredygtig smartphone – er slet ikke at købe nogen. Overvej i stedet, om du virkelig har behov for en ny mobiltelefon, eller om den ikke sagtens kan holde et år eller to mere.

Måske er den blevet slidt og endda fået ødelagt skærmen. De fleste skader på en smartphone kan dog repareres, så du må derfor gøre op med dig, om det mest bæredygtige ikke ville være blot at få repareret den og dermed forlænget telefonens levetid.

Et stort udfordring ved at beholde mange smartphones i mange år er telefonernes software – hvis man altså ser bort fra iPhones. Mange Android-telefoner får kun få års opdateringer. Det er et stort problem, at man ofte risikerer at ende med en usikker telefon, som ikke længere modtager vigtige sikkerhedsopdateringer, når man beholder en telefon i 3-4 år eller mere endda. Er sikkerhed vigtigt for dig, kan sidste udvej derfor være at skifte telefonen ud. I så fald kan den indleveres til genbrug. Mobilproducenterne bliver dog stille og roligt bedre til at understøtte telefoner i længere tid.

Se også: Guide til de bedste telefoner