Test af Galaxy Z Fold 3 – den bedste foldbare mobil
Samsung Galaxy Z Fold 3 er først og fremmest opdateret på materialer og så skal prisen også trække flere brugere til. Spørgsmålet er, om foldbare telefoner nu for alvor kan blive et mainstream-produkt, som Samsung krydser fingre for eller om markedet ganske enkelt ikke er klar til produktkategorien endnu. Anmeldelse af Galaxy Z Fold 3.
Samsung Galaxy Z Fold 3 – bedømmelse
Design & Materiale: 9/10
Brugervenlighed: 7/10
Batterilevetid: 5/10
Skærm: 9/10
Kamera: 8/10
Hastighed i brugerflade: 10/10
Datahastighed: 10/10
Spiloplevelse: 10/10
Antennekvalitet: 4/10
Samtalekvalitet: 6/10
Samlet karakter: 78/100
Herunder kan du se de bedste og altid dagsaktuelle priser på begge Samsung Galaxy Z Fold 3.
De bedste priser på Samsung Galaxy Z Fold 3 256 GB
Opdateret 22/11 2024
Samsung Galaxy Z Fold 3 256 GB udbydes af 15 udbydere. Du kan spare op til 9.916,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Samsung Galaxy Z Fold 3 256 GB
De bedste priser på Samsung Galaxy Z Fold 3 512 GB
Opdateret 22/11 2024
Samsung Galaxy Z Fold 3 512 GB udbydes af 13 udbydere. Du kan spare op til 5.822,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Samsung Galaxy Z Fold 3 512 GB
Test og anmeldelse af Samsung Galaxy Z Fold 3
Herunder kan du læse vores store test af Samsung Galaxy Z Fold 3, hvor vi tester, anmelder og bedømmer den ud fra de vigtigste kriterier, når man skal købe ny mobil.
Design
Samsung Galaxy Z Fold 3 har fået en større opgradering på materialefronten. Først og fremmest er den blevet vandtæt og kan klare 1,5 meter dybt vand i 30 minutter. Derudover er rammen bygget i armor aluminium, en utrolig hårdfør version af aluminium, som for første gang bliver brugt på en mobil.
Derudover benyttes Corning Gorilla Glass Victus, der er den nyeste og mest slidstærke skærm fra Corning til dato. Alt i alt skulle telefonen være 50 procent mere robust end forgængeren.
Samtidig er den blevet et nøk mere elegant, selvom den altså stadig er ret tyk foldet sammen. Den har dog fået en størrelse, så jeg kan være bekendt at gå med den i lommen uden at skulle forklare, hvad det er, der buler ud…
Se guide: Mobiltelefoner med bedst design & materialer
Brugervenlighed
Foldbare telefoner åbner op for nogle muligheder, der ikke er mulige at gøre ordentligt på en almindelig mobil. Man kan for eksempel sagtens se en video på en almindelig mobil, men det er fedest med en kortere en af slags. Med en mobil som Z Fold 3 kan jeg sagtens se et helt afsnit af en serie eller sågar en film.
Det er bare træls, at film og videoer på for eksempel Netflix og YouTube ikke kan udnytte det store skærmformat bedre. Der er ganske enkelt for meget spilplads på skærmen, hvor der ikke vises noget. Man kan få fuldskærmsvisning på for eksempel Netflix, men så zoomes der ind på billedet og meget beskæres fra. Dermed mister man betydeligt meget af den cinematiske effekt.
Spil får også et løft, i hvert fald de spil, der er tilpasset skærmformatet. Angry Birds er faktisk sjovt at spille igen på den store skærm, der bliver fuldt ud udnyttet og Call of Duty er naturligvis også en fed oplevelse. Andre spil er ikke tilpasset – det gælder 1945, der har brede rammer på begge sider og mit skakspil er heller ikke tilpasset, man kan ikke se hvids første række på skærmen.
Heller ikke alle populære apps er tilpasset skærmformatet. Facebook er tilpasset, men ikke Instagram – for at tage et par stykker.
Formatet er dog stort uanset, hvordan man vender og drejer det og den er ikke brugervenlig i traditionel forstand. Set som foldbar telefon oplever jeg den som en fremgang. Den er lettere at håndtere og alene det, at den er mere robust bygget, øger også brugervenligheden.
Skærmen understøtter S Pen, men sådan en har vi desværre ikke modtaget til test. Der skal bruges en særlig Fold-version af Samsungs S-Pen til Z Fold 3.
Se også: Sammenlign brugervenlige telefoner
Batterilevetid
Batteriet er faktisk blevet lidt svagere end på Fold 2, hvilket naturligvis er ærgerligt – også selvom processoren skulle være mere strømoptimeret. 4.400 mAh er batteriet på og det rækker da til en dags brug og lidt til, hvilket vel egentlig er det væsentligste. Længere batteritid vil have betydet kraftigere batteri og dermed større telefon – så foretrækker jeg faktisk det slankere design.
Man kan lade op med kabel med 25W og trådløst med 15W. Det er ikke overvældende power, men det er nok til, at de fleste kan nå at få den ladet op op morgenen. Herunder kan du se, hvor hurtig man kan lade Fold 3 op med en 25W oplader.
- 5 minutter – 10 procent opladet
- 10 minutter – 19 procent opladet
- 15 minutter – 37 procent opladet
- 30 minutter – 64 procent opladet
- 60 minutter – 89 procent opladet
- 1 time og 15 minutter – fuldt opladet
Se også: Mobiltelefoner med lang batteritid
Skærm
Skærmen er 7,6 tommer med fuld HD-opløsning og skærmtypen Dynamic AMOLED. Den har 120 Hz refresh rate som på forgængeren og generelt er der ikke meget nyt at hente på skærmfronten sammenlignet med Fold 2. Skærmen er dog stadig skarp og behagelig at kigge på og bruge. Farverne er også flotte og livlige med gode kontraster.
Skærmen på fronten er på 6,2 tommer med HD-opløsning og også Dynamic AMOLED og dermed også 120 Hz refresh rate. Jeg får ikke så meget glæde af 120 Hz på skærmen på fronten, da jeg typisk bruger den udfoldede skærm til de ting, der er fede at bruge med 120 Hz – for eksempel gaming.
Et kritikpunkt har jeg dog af skærmen. Folden ned langs midten er stadig for synlig. Det er særligt, når jeg er i brugerfladen og hvis baggrunden er mørk, at man tydeligt ser den. Man mærker den også meget tydeligt, når man fører en finger hen over skærmen.
Skærmformatet har jeg været inde på – det fungerer ikke altid lige godt til al underholdning, særligt film og videoer passer ikke til formatet.
Se også: Sammenlign telefoner med bedst skærm
Hastighed i brugerflade
Samsung Fold 3 er udrustet med Snapdragon 888, 12 GB RAM og 256 eller 512 GB hukommelse. Det er faktisk en vanvittig kraft at putte i en mobil, men lige på en model som denne kan man måske få behov for voldsomme power. I hvert fald vil nogle hardcore brugere nok godt kunne få gavn af den regnekraft, telefonen har.
Generelt er brugerfladen virkelig hurtig og apps og spil åbnes hurtigt.
Se også: Mobiltelefoner med hurtig brugerflade
Kamera
Galaxy Z Fold 3 har tre kameraer på bagsiden på 12 + 12 + 12 megapixel med OIS, 2 gange optisk zoom, rigtig god autofokus og vidvinkel. Der er dog nærmest ingen forskel på specifikationerne, når vi taler kameraet i forhold til Fold 2.
Herunder kan du se nogle billeder taget med Galaxy Z Fold 3.
Test af kamera på Galaxy Z Fold 3: Landskabsbillede.
Generelt tager Z Fold 3 glimrende billeder udendørs. Den veksler let og hurtigt mellem zoom og vidvinkel og leverer gode farver og fin skarphed. Man kan tage fine billeder uanset om telefonen er foldet sammen eller foldet ud.
Test af kamera på Galaxy Z Fold 3: Makro.
De fleste telefoner i dag har gode evner, når det gælder makrofotografering. Det gælder også Z Fold 3. Pokalen i forgrunden er fin skarp, mens sløringen af baggrunden sker gradvist og naturligt.
Test af kamera på Galaxy Z Fold 3: Mørke uden brug af fotolys.
Z Fold 3 tager rigtig fine billeder i mørke. Rummet med denne perleplade hængende på væggen er meget mørkt, men farver og detaljer står alligevel klart frem.
Test af kamera: Portræt
Lidt mørkt billede i forhold til, at det er taget ved høj lys dag med masser af lys fra vinduerne. Men ellers god og naturlig sløring af baggrunden og god skarphed i forgrunden og med korrekte farver.
Test af kamera: Selfie.
Z Fold 3 tager selfie-billeder af okay kvalitet. Jeg får fin skarphed i forgrunden og pæn sløring bagved. Også farverne er gode og naturlige.
Der er naturligvis forskel på billedene taget i mørke og ved naturligt lys, men også i mørke slipper Z Fold 3 meget hæderligt fra det.
Se også: Mobiltelefoner med bedste kamera
Test og anmeldelse af Samsung Galaxy Z Fold 3 – Datahastighed
Med 5G, hurtig 4G og WiFi 6e kan man ikke få en hurtigere telefon på nettet. Fold 3 understøtter også mmWave 5G, der er den virkelig hurtige 5G.
Fold 2 havde kun sub6, der dækker bredere men med lavere hastigheder.
Se også: Mobiltelefoner med hurtig internet
Test og anmeldelse af Samsung Galaxy Z Fold 3 – Spil
Den store skærm med flotte specifikationer og ikke mindst 120 Hz refresh rate gør naturligvis Galaxy Z Fold 3 virkelig interessant som gaming-mobil.
Spil er absolut en fornøjelse at spille på den 7,6 tommer store skærm. Call of Duty ser bare smaddergodt ud og er fedt at spille på en stor skærm. Også et spil som Angry Birds får jeg helt lyst til at spille igen, når jeg får spillet på den 7,6 tommer store skærm.
En anden favorit som 1945 er dog en lidt halvfesen oplevelse, da den ikke bruger hele skærmen, men har brede rammer på siderne.
Se også: Bedste telefoner til spil
Test og anmeldelse af Samsung Galaxy Z Fold 3 – antennekvalitet
Med en sar-værdi på 1,04 W/ kg imponerer Z Fold 3 ikke på antennekvaliteten. Det er skuffende, at den ligger på niveau med iPhone og det betyder, at man ikke bare kan forvente at være online konstant med telefonen. Samsung har ellers opbygget et ry for at have mange topmodeller med rigtig god antennekvalitet, men den svipser altså her.
En mobil som Fold 3 er ellers bydende nødvendig at kunne være online med konstant, så det ærgrer mig meget, at antennekvaliteten ikke er prioriteret højere. Formentlig vil telefonen appellere meget til erhvervsbrugere og hvis de er på farten og ikke kan være online eller tale i den over alt, så kan det spille ind på deres arbejdsdag.
Dårlig antennekvalitet spiller også negativt ind på batteritiden. Den betyder nemlig, at telefonen skal bruge meget kraft og saft på at lede efter forbindelsen til mobilnettet og på at holde forbindelsen. I forvejen er batterikapaciteten ikke prangende, så det ville have været en stor hjælp med en god antennekvalitet.
Se også: Mobiltelefoner med bedst antenne
Test og anmeldelse af Samsung Galaxy Z Fold 3 – Samtalekvalitet
Ind til nu har jeg kun kunnet teste opkald i områder, hvor der har været generelt god dækning. Derfor har jeg ikke oplevet problemer med lyden til samtaler. Dem vil man dog formentlig støde ind i.
Telefonen vil blive solgt af alle danske teleselskaber og derfor understøttes den med WiFi-opkald. Det giver endnu bedre og skarpere lyd, når man fører mobilsamtaler over en WiFi-forbindelse og kan bruges, hvis mobildækningen mistes. Det kræver dog naturligvis adgang til WiFi.
Med funktionen Adapt Sound kan du indstille lyden til samtaler, så den passer bedst mulig til din hørelse.
Se også: Mobiltelefoner der er bedst til tale
Test og anmeldelse af Samsung Galaxy Z Fold 3 – Pris
Samsung Galaxy Fold 3 har en vejledende pris på 14.199 kroner, hvilket er 1.500 kroner lavere end Fold 2, der havde en startpris på 15.699 kroner.
De bedste priser på Samsung Galaxy Z Fold 3 256 GB
Opdateret 22/11 2024
Samsung Galaxy Z Fold 3 256 GB udbydes af 15 udbydere. Du kan spare op til 9.916,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Samsung Galaxy Z Fold 3 256 GB
Konklusion og kvalitet i forhold til pris
Jeg har længe været i tvivl om, hvorvidt foldbare telefoner har en fremtid, selvom jeg var vældig godt tilfreds med Z Fold 2. Den store skærm åbner ganske enkelt op for nogle muligheder og Z Fold 3 er blevet bedre. Jeg er først og fremmest tilfreds med, at Z Fold 3 er blevet mere robust og har fået en lavere pris. Det er to vigtige punkter, hvis man vil bredt ud.
Det er bare godt gammeldags træls, at film, videoer, apps og spil ofte ikke er tilpasset den store skærm. Samsung lover, at de mest populære apps enten allerede er det eller bliver det, men de er også nødt til at gøre det let for de små udviklere at tilpasse deres apps og spil til de store foldbare skærme, hvis forbrugerne for alvor skal se potentialet i foldbare telefoner. Betaler man over 14.000 kroner for en mobil, så forventer man en premium-oplevelse, ikke en oplevelse med store og brede bjælker på skærmen.
Formatet synes jeg er blevet godt og den fylder ikke så voldsomt meget i lommen som tidligere. Vi skal bare lige have en løsning, hvor den øverste skærm ligger fladt ned på den nederste, når telefonen er foldet sammen.
Grundlæggende vil jeg gerne opfordre folk til at give Z Fold 3 et forsøg, hvis man har fået smag efter foldbare telefoner – de findes ganske enkelt ikke bedre end denne lige nu. Udvalget er så også meget begrænset. Du kan prøve telefonen i 30 dage hos YouSee – er du utilfreds med oplevelsen, kan du returnere telefonen. Det synes jeg er godt se af Samsung at gøre det, for man er faktisk nødt til at prøve telefonen af i længere tid, for rigtig at få en fornemmelse af, hvad den kan – og ikke kan.
For
- Materialerne
- Skærmen
- Multitasking
- Gaming
Mod
- Prisen
- Batterikapaciteten
- Antennekvaliteten
Samsung Galaxy Z Fold 3 – specifikationer og funktioner
- Mål: Foldet sammen: 158,2 x 67,1 x 14,4-16 mm. Foldet ud: 158,2 x 128,1 x 6,4 mm
- Vægt: 271 gram
- System: Android 11 + One UI 3.5
- Skærm: 7,6 tommer, 2.208 x 1.768 pixel, Dynamic AMOLED, HDR10+, 120 Hz refresh rate, 1.200 nits lysstyrke, Corning Gorilla Glass Victus. Coverskærm: 6,2 tommer, Dynamic AMOLED, 2.268 x 832 pixel, 120 Hz refresh rate, Corning Gorilla Glass Victus.
- Processor: Snapdragon 888 5G
- RAM: 12 GB
- Indbygget hukommelse: 256 / 512 GB, ikke plads til hukommelseskort
- Batteri: 4.400 mAh + lynopladning med 25W oplader, trådløs opladning med 15W
- Datahastighed: 2 Gbit/s (4G) + 5G
- Kamera: 12 + 12 + 12 megapixel, autofokus, fotolys, blænde f/1.8, optisk billedstabilisering (OIS), fasedetektion autofokus, 2 x optisk zoom, ultra vidvinkel
- Frontkamera: Foldet ud: 16 megapixel, f/1.8. Foldet sammen: 10 megapixel, F/2.2.
- Video: 4K, gyro-EIS
- Tilslutninger: USB 3.3 Type-C, Bluetooth 5.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/6e
- GPS: Ja
- FM-radio: Nej
- NFC: Ja
- Sar-værdi: 1,04 W/kg
Se også: Test af telefoner