Apple iPhone 13: Lanceringsdato, funktioner, rygter og priser

Den kommende Apple iPhone 13 – måske kaldet iPhone 12S – kommer dette efterår med en masse store nyheder. Her er hvad vi ved om den næste iPhone 13.

Apple iPhone 13: Lanceringsdato, funktioner, rygter og priser

Apple er på vej med den næste iPhone. Traditionen tro sker det i løbet af efteråret, men meget står stadig hen i det uvisse. Der er til gengæld også rigtigt meget, som vi tror, vi ved om den næste iPhone 13.

Først og fremmest er der navnet. Kommer den overhovedet til at hedde iPhone 13? Rygter spekulerer også i, om den får navnet iPhone 12S. De fleste rygter peger dog i retning af iPhone 13. Hvad det endelige navn bliver, vil kun tiden vise.

Nedenfor samler vi op på alle de vigtigste rygter, der har floreret om iPhone 13 i de seneste måneder.

Foto: MacRumors

Tykkere design, men ellers magen til iPhone 12

På designfronten vil der ikke ske de store ændringer. Apple ventes at beholde det samme design med de skarpe kanter. Rygter går dog på, at den vil blive 0,26 millimeter tykkere for at gøre plads til lidt større batterier.

Macotakara har tidligere oplyst, at der vil komme fire iPhone 13-modeller, og at de vil beholde samme grundlæggende formfaktor som de nuværende iPhone 12-modeller. Der ventes altså at komme en iPhone 13, 13 mini (på trods af at 12 mini har solgt dårligere end ventet), 13 Pro og 13 Pro Max.

Der har også været talrige rygter om, at iPhone 13 vil blive den første iPhone uden en port til opladning og tilslutning af USB-kabel. Dette skulle være muligt, nu hvor Apple har implementeret MagSafe i iPhone 12-serien. Ifølge Ming-Chi Kuo vil det dog ikke i år, og ifølge hans oplysninger vil iPhone 13 fortsætte med at have en Lightning-port (og ikke en USB-C-port, som der også har floreret mange rygter om).

Et bud på, hvordan notchen kan ændre størrelse i iPhone 13. Foto: RendersbyIan

Mindre notch og Touch ID-fingeraftrykslæser under skærmen

Rygter fra både Macotakara og Apple-analytikeren Ming-Chi Kuo går på, at iPhone 13 får en mindre og smallere ’notch’ – altså udskæringen i toppen af skærmen. Det skulle være muligt, fordi Apple har reduceret størrelsen på TrueDepth-kameraet. Den mindre notch skulle være et led i en overgang til et lille hul i skærmen i 2022 – den løsning som mange konkurrenter i dag anvender.

Touch ID skulle også gøre comeback i iPhone 13. Ifølge Ming-Chi Kuo og tipsteren L0vetodream vil der i år komme iPhones, der understøtter både Face ID og Touch ID. Så det tyder altså ikke på, at Touch ID vender tilbage på bekostning af Face ID.

Rygterne peger på, at Apple vil implementere en fingeraftrykslæser under skærmen, hvilket har været standarden de seneste år.

Ved både at understøtte Face ID og Touch ID opnås det bedste fra begge verdener. Det er stadig muligt lynhurtigt at låse telefonen op ved blot at kigge på den, men hvis man for eksempel bærer mundbind, er en fingeraftrykslæser mere praktisk.

OLED-skærme med 120 Hz opdateringshastighed

Apple ventes at skrue op for opdateringshastigheden på skærmene i iPhone 13-serien. De nuværende iPhones understøtter kun 60 Hz, mens alle konkurrenterne understøtter mellem 90 og 144 Hz. Jo højere opdateringhastighed, jo mere glidende bevæger billedet på skærmen sig, f.eks. når man scroller eller spiller spil.

Med iPhone 13 forventes det, at Apple implementerer ProMotion, dvs. 120 Hz ligesom i iPad Pro. Apple vil angiveligt anvende såkaldte LTPO-bagplader i OLED-skærmpanelerne ligesom i Apple Watch, hvilket skulle nedbringe strømforbruget. Den højere opdateringhastighed bruger nemlig mere strøm.

Der går forlydender om, at både Samsung og LG har omlagt nogle af deres produtionsfaciliteter for at kunne fremstille 120 Hz OLED-skærme til Apples kommende iPhone 13.

Ifølge rygter vil skærmene i iPhone 13-serien også understøtte ’always on’, så dele af OLED-skærmene kan være tændt uafbrudt. Det kan for eksempel være for at vise klokken eller ulæste underretninger.

Skærmene forventes ikke at ændre størrelse i iPhone 13-serien. Den almindelige iPhone 13 og iPhone 13 Pro vil altså få en 6,1” skærm, iPhone 13 mini vil få en skærm på 5,4”, mens iPhone 13 Pro Max vil få en 6,7” skærm.

iPhone 12 Pro vs iPhone 13 Pro

Apple iPhone 13: LiDAR og kamera med bedre ultravidvinkel

På kamerafronten kommer der også til at ske ændringer. Der er modstridende rygter om, hvorvidt Apple vil udstyre alle iPhones med en LiDAR-sensor ligesom i iPhone 12 Pro og 12 Pro Max. Det vil dog give mening i forhold til, at Apple arbejder på at gøre AR (augmented reality) mere udbredt.

Ming-Chi Kuo har også meldt ud, at iPhone 13-modellerne får et forbedret kamera med ultravidvinkellinse. Sensoren skulle få en blænde på f/1,8 frem for f/2,4, linsen bestå af seks stykker glas i stedet for fem, og så vil der komme autofokus i kameraet med ultravidvinkel i iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max. Samlet set vil det bidrage til et bedre lysindtag, når man tager fotos med ultravidvinkel.

Ifølge Macotakara vil begge Pro-modeller også have samme størrelse kameramodul på bagsiden. Det indikerer, at begge Pro-modeller får samme kamerasetup modsat i iPhone 12 Pro og Pro Max, som har lidt forskellige kameraopsætninger.

Det forlyder også, at Apple vil putte safirglas på hele kamerahuset i stedet for et lille stykke safirglas på hver enkel kamaerasensor. Det vil give et mere minimalistisk ydre på bagsiden.

A15 Bionic-chip og op til 1 terabyte lager

Apple ventes, ikke overraskende, at opgradere chippen i iPhone 13 til den næste Apple A15 Bionic-chip. Chippen skulle være fremstillet på chipproducenten TSMCs 5 millimeter fremstillingsproces ligesom A14 Bionic. De nærmere detaljer kendes endnu ikke, men Apple plejer altid at forbedre både CPU’en og GPU’ens ydeevne fra år til år.

Det forlyder også, at iPhone 13-serien bliver den første, som kommer med mulighed for hele 1 terabyte lagerplads. Det er det dobbelte af de 512 GB, som Apple i dag tilbyder i iPhone 12 Pro og 12 Pro Max.

Apple introducerede 128 GB lagerplads med iPhone 6 i 2014, 256 GB lagerplads i iPhone 7 i 2016 og 512 GB lager i iPhone XS i 2018. Det er derfor bestemt ikke usandsynligt, at 2021 bliver året, hvor Apple igen skruer op for den tilgængelige lagerplads. Det er heller ikke utænkeligt, at det er slut med 64 GB-modeller. 64 GB har været den mindste kapacitet siden iPhone 8 i 2017.

Foto: Apple

Bedre 5G-understøttelse med mmWave

Apple gjorde i 2020 et stort nummer ud af 5G under præsentationen af iPhone 12-serien. De nuværende iPhones er da også nogle af dem med den bedste 5G-understøttelse.

Det er dog stadig meget begrænset med smartphones uden for USA, der understøtter de høje og meget hurtigere 5G-frekvenser kendt som mmWave-frekvensområdet. Rygter peger dog på, at netop Apple har lavet en stor ordre på 5G mmWave-antenner, hvilket kan indikere, at iPhone 13 kommer til at understøtte mmWave uden for USA.

Det vil helt sikkert starte en bølge af andre mobilproducenter som Samsung, Xiaomi, Oppo, Sony og motorola, som også begynder at implementere mmWave. Selv om 3, TDC NET og Telia/Telenor alle har købt sig adgang til mmWave-frekvensbåndet i form af 26 GHz-frekvensen, går der formentlig et stykke tid, før vi begynder at se det ’ægte’ 5G i Danmark. mmWave i iPhone 13 vil altså ikke kunne bruges herhjemme lige foreløbig.

Op mod 18 procent større batteri og hurtigere opladning

En glædelig nyhed til dig, der hungrer efter længere batteritid i din iPhone: Der skulle komme større batterier i iPhone 13 på grund af det tidligere nævnte tykkere design.

Batteriernes kapacitet skulle stige mellem 8 og 18 procent. Se blot nedenfor:

iPhone 12 iPhone 13 Forskel
iPhone 12 mini: 2.227 mAh iPhone 13 mini: 2.406 mAh +179 mAh (8 procent)
iPhone 12: 2.815 mAh iPhone 13: 3.095 mAh +280 mAh (10 procent)
iPhone 12 Pro: 2.815 mAh iPhone 13 Pro: 3.095 mAh +280 mAh (10 procent)
iPhone 12 Pro Max: 3.687 mAh iPhone 13 Pro Max: 4.352 mAh +665 mAh (18 procent)

Det forlyder også, at der vil være understøttelse af hurtigere opladning med en effekt på 25 watt. I forvejen understøtter iPhone 12 op til 20 watt.

Apple iPhone 13: Mulig lanceringsdato i Danmark

I 2020 var Apple ramt af coronakrisen, hvilket rykkede produktionen og dermed lanceringen af iPhone 12 og 12 mini.

I år forlyder det, at Apple er tilbage i den normale rytme. Det må betyde, at Apple præsenterer iPhone 13 i løbet af september og også begynder salget af iPhone 13, 13 mini, 13 Pro og 13 Pro Max i september.

Da der var normale tilstande i 2018, blev iPhone XS, XS Max og XR alle præsenteret 12. september. iPhone XS og XS Max kom til salg 21. september, mens XR først kom til salg 26. oktober. Salgsstarten for iPhone 13-serien skulle angiveligt ligge sidst i september.

Dummyudgaver af iPhone 13. Foto: Sonny Dickson

Mulige danske priser på Apple iPhone 13-serien

Der er endnu ingen oplysninger om priserne på iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max. Til forskel fra alle andre oplysninger om telefonerne er priserne noget af det, som Apple ofte lykkes med at hemmeligholde helt frem til præsentationen.

Medier rundt omkring spekulerer i, at Apple lader priserne på iPhone 13-serien forblive de samme som priserne på iPhone 12. Der vil dog nok ske ændringer af lagerpladsen. Den billigste variant af iPhone 13 og iPhone 13 mini vil formentlig have 128 GB lagerplads i stedet for 64 GB. Ligeledes vil iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max formentlig komme med 256 GB som mindste variant – derudover 512 GB og 1.024 GB.

Apple plejer at tage sig godt betalt for øget lagerplads. For eksempel er 128 GB 500 kroner dyrere end 64 GB lagerplads, 256 GB er 900 kroner dyrere end 128 GB og 512 GB er hele 1.800 kroner dyrere end 256 GB. Priserne på iPad Pro afslører, at Apple tager hele 3.200 kroner for at opgradere lagerpladsen fra 512 GB til 1 TB. Hvis Apple ikke længere sælger en 64 GB variant, kan man dog håbe, at prisforskellen mellem 128 og 256 GB kommer til at hedde 500 kroner i stedet for 900 osv.

Herunder ses et forsigtigt bud på mulige danske priser og varianter:

Model 128 GB 256 GB 512 GB 1 TB
iPhone 13 6.999 kr. 7.499 kr. 8.399 kr.
iPhone 13 mini 6.199 kr. 6.699 kr. 7.599 kr.
iPhone 13 Pro 8.899 kr. 9.799 kr. 11.599 kr.
iPhone 13 Pro Max 9.699 kr. 10.599 kr. 12.399 kr.

Det kan ikke udelukkes, at Apple føjer en prisstigning til alle varianter, hvis Apple vælger at erstatte 64 GB med 128, 128 med 256 GB og så fremdeles. Det får vi nok først afklaret, når de bliver præsenteret til september.

Se også: Bedste priser og tilbud på iPhones