Mobiltelefonernes antennekvalitet har stor betydning for mobildækningen. Teleselskaberne bliver ofte skældt ud for at have dårligt netværk og elendig mobildækning, men oplevelsen af dårlig mobildækning skyldes ofte at din mobil har en dårlig antenne.
Det er en god idé at have en mobil med høj antennekvalitet og god mobildækning hvis man bor udenfor de større byområder, hvor teleselskabernes dækning ofte kan være mangelfuld. Det er omvendt en rigtig dårlig kombination at have en mobil med dårlig antenne og mobildækning på et sted hvor teleselskabernes netværksdækning også er dårlig.
Af tabellen nedenfor kan du sammenligne mobildækningen og antennekvaliteten på alle mobiltelefoner på det danske marked. Telefonerne Bedst i Test rangeres højest.
Læs mere om hvordan vi rangerer mobiltelefonerne efter bedste antenne og mobildækning.
Hvilken mobil har bedst antenne og mobildækning
Mobilproducenterne er desværre ikke pålagt af myndighederne at oplyse data om mobiltelefonernes antenner og mobildækning. Hvilket vi på Mobilpriser.dk finder meget besynderligt idet mobilproducenterne er pålagt at oplyse forbrugerne om alle andre kvalitetsparametre.
Kvaliteten på mobilens antenne og mobildækning er imidlertid noget af det mest afgørende ved valget af mobiltelefon. Det at man som forbruger kan identificere mobilen med den bedste antenne og mobildækning er langt mere essentielt end oplysninger om alle de andre specifikationer. Uden en tilstrækkelig god antenne kan du nemlig aldrig forvente at opnå optimal mobildækning ved samtaler og internet på mobilen.
Af tabellen ovenfor kan du imidlertid sammenligne antennekvaliteten ved alle telefoner på markedet og dermed finde mobiltelefonerne med de bedste antenner og mobildækning.
Test & bedømmelse af mobildækning & telefonernes antenner
Gert Frølund, professor i mobilstråling ved Aalborg Universitet, har gennem omfattende studier påvist, at dårlig antennekvalitet i mobiltelefoner er skyld i dårlig mobildækning og langsomt internet på mobilen.
Hertil har han påvist at dårlige antenner trækker unødig meget strøm og dermed også reducerer mobilens batterilevetid. Frem for alt har Gert Frølund og hans kollegaer på Aalborg Universitet påvist en sammenhæng mellem antennekvalitet og mobilstråling (SAR-Værdi).
Jo højere mobilstråling (SAR-værdi), des dårligere antennekvalitet
Årsag/virkning sammenhængen mellem mobilstråling og mobiltelefonens antennekvalitet; Jo dårligere antenne, des mere skruer mobilen automatisk op for mobilens signalstyrke for at kunne modtage signalet fra mobilmasten, hvilket betyder at mobilen afgiver højere mobilstråling.
Jo dårligere antenne, des dårligere mobildækning og adgang til internettet
Det siger næsten sig selv. Hvis mobilen pga. en dårlig antenne kan have problemer med at hente signalet fra mobilmasten den automatisk kobler sig op på, så påvirker det selvfølgelig også oplevelsen af mobildækningen, adgangen og hastigheden på internettet når dette tilgås fra mobiltelefoner.
Måling af mobiltelefonernes mobilstråling (SAR-Værdi)
Mobilproducenterne er forpligtede til at oplyse mobiltelefonernes mobilstråling, som udtrykkes ved telefonens SAR-værdi (SAR-værdien er en værdiskala defineret af ICNIRP). SAR-værdien udtrykker hvor mange Watt elektromagnetisk stråling pr. Kilogram kropsvægt (W/Kg) en mobiltelefon udsender til en gennemsnitlig voksen person. SAR-værdien er altså kun vejledende og siden det er mobilproducenterne selv der angiver værdierne, må der rettes en vis skepsis til de oplyste SAR-værdier.
Gert Frølund, Professor i Elektromagnetisk Stråling ved Aalborg Universitet, har gennem en årrække foretaget videnskabelige test og målinger af mobiltelefonernes faktiske mobilstråling.
Se også: Sammenlign SAR-Værdier på alle mobiltelefoner
På Mobilpriser.dk har vi selvfølgelig ikke Gert Frølunds ekspertise, ej heller har vi adgang til hans testmiljøer og laboratorier, og derfor støtter vi os også 100 procent til at hans konklusioner.
Hvordan testes antenner på mobiltelefoner & telefonernes mobildækning
Vores mobileksperter læner sig 100 procent op af de videnskabelige test af mobiltelefonernes faktiske mobilstråling og den høje korrelation (sammenhæng) der er mellem telefonernes mobilstråling og antennekvalitet. Korrelationsgraden er som tidligere påpeget, påvist og videnskabeligt dokumenteret af Gert Frølund, Professor i Elektromagnetisk Stråling ved Aalborg Universitet.
Den videnskabelige sammenhæng mellem Antennekvalitet & Mobildækning:
Jo højere mobilstråling (SAR-værdi) en mobiltelefon har, des dårligere antenne
og des dårligere internet- og mobildækning kan man forvente at opnå med mobilen.
Denne sammenhæng er veldokumenteret, men vores Mobileksperter – Steen Jørgensen & Daniel Søgaard Hald, har desværre ikke adgang til testmiljøerne på Aalborg Universitet. Derfor er de tvunget til at støtte sig mobilproducenternes egne angivelser af SAR-værdier og på baggrund af deres angivelser beregne kvaliteten ved telefonernes antenner og mobildækning.
Vores tilnærmelsesvise angivelse af telefonerne mobildækning & antennekvalitet:
Jo højere SAR-Værdi, des dårligere antenne. Jo dårligere antenne, des dårligere mobildækning ved mobilsamtaler og des langsommere internet på mobilen.
Mobilproducenterne er forpligtede til at oplyse telefonernes SAR-værdier, men de er på ingen måde pålagt at give oplysninger om telefonernes antennekvaliteter. Derfor mener vi på Mobilpriser.dk, at vi absolut har belæg for at støtte os til de videnskabelige korrelationer.
For at udtrykke og rangere de enkelte mobiltelefoners evne til at opfange mobilsignaler (mobildækning & internet på mobilen) beregner vi den reciprokke værdi af telefonernes SAR-værdier – Jo højere reciprokke værdi, des bedre er antennen og mobildækningen ved den enkelte mobiltelefon.
NB! Forskelle i de reciprokke værdier siger imidlertid intet om hvor meget bedre eller dårligere antennen og mobildækningen ved den enkelte mobil er relativt til andre telefoner. Vores test, bedømmelser og rangering af mobiltelefonernes antenner og mobildækning er derfor kun vejledende.
Vi anbefaler:
Telefoner til børn bør have lav mobilstråling
Se alle smartphones rangeret efter mobilstråling
Se alle telefoner rangeret efter batterilevetid