Billige mobiltelefoner – hvad går du på kompromis med?

Hvor meget betyder prisen for, hvad du får i din mobiltelefon? Få et overblik over, hvad du går på kompromis med, når du vil spare penge.

Billige mobiltelefoner – hvad går du på kompromis med?

Der kan være ret stor forskel på, hvad man får for pengene ved køb af ny mobiltelefon i enten den billige eller dyre ende. Samtidig gør producenterne det ikke nemt for forbrugerne, da intet produkt i følge dem selv er dårligt. Det kan derfor være svært at gennemskue, hvad man præcis går glip af, når man tager det økonomiske valg. Vi gennemgår de punkter, du skal holde øje med, når der skal penge op af lommen.

Vær opmærksom på, at når vi i denne artikel snakker om billige og dyrere mobiltelefoner, refereres der til priserne ved lancering.

Inden vi går i gang, lister vi her vores top tre bedste mobiltelefoner til prisen fra 2020. Det er tre telefoner i tre forskellige prislag, men de udmærker sig ved at være de bedste til netop den pris.

De bedste priser på Samsung Galaxy S20 FE 128 GB + 4G

Opdateret 22/11 2024

Udbyder
Pris
Dagens bedste tilbud
Inphone.dk
Mindstepris
3.599,-
3.599,-
Salgsbutikken
Mindstepris
4.108,-
4.108,-
Telegiganten
Mindstepris
4.499,-
4.499,-

Samsung Galaxy S20 FE 128 GB + 4G udbydes af 12 udbydere. Du kan spare op til 3.390,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Samsung Galaxy S20 FE 128 GB + 4G

Sammenlign aktuelle priser hos 12 webshops »

De bedste priser på Motorola Moto G 5G Plus 64 GB

Opdateret 22/11 2024

Udbyder
Pris
Dagens bedste tilbud
Dataworld
Mindstepris
2.040,-
2.040,-
Føniks Computer
Mindstepris
2.689,-
2.689,-
Telegiganten
Mindstepris
2.690,-
2.690,-

Motorola Moto G 5G Plus 64 GB udbydes af 7 udbydere. Du kan spare op til 1.590,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Motorola Moto G 5G Plus 64 GB

Sammenlign aktuelle priser hos 7 webshops »

De bedste priser på OnePlus Nord (2020) 128 GB

Opdateret 22/11 2024

Udbyder
Pris
Dagens bedste tilbud
GoBlue.dk
Mindstepris
2.999,-
2.999,-
Power
Mindstepris
2.999,-
2.999,-
Salgsbutikken
Mindstepris
3.177,-
3.177,-

OnePlus Nord (2020) 128 GB udbydes af 12 udbydere. Du kan spare op til 1.000,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på OnePlus Nord (2020) 128 GB

Sammenlign aktuelle priser hos 12 webshops »

Kamera 

Der er ingen tvivl om, at det allerstørste kompromis ved køb af en billig mobiltelefon, er kameraet. Det er ikke ensbetydende med, at de er fuldstændig ubrugelige, men der er lang vej til at høste likes på Instagram for dine billeder. Typisk vil det være sådan, at de godt kan tage fine billeder, når der er fuld dagslys, men det vil også nærmest være det eneste scenarie, hvor billederne bliver gode. Når lyset bliver forringet bare en smule, begynder man at se, hvor begrænsningerne ligger. 

Det kommer selvfølgelig an på, hvor i prissegmentet vi ligger. En telefon til under 2.000 kroner plejer jeg at placere i kategorien “et praktisk kamera”. Det skal forstås på den måde at det, i min optik, udelukkende kan bruges som et praktisk redskab. Det kunne være at tage et billede af indkøbssedlen eller den cykel, du ønsker dig i julegave. Altså billeder, der ikke behøver at være pæne. Ens for dem alle er også, at de kommer med nogle af de funktioner, der findes på topmodellerne. Portrætfunktion, ultravidvinkel, makro, natfunktion – og jeg kunne blive ved. Det fungerer aldrig godt. Lad dig endelig ikke snyde af funktioner og antal af kameraer. En meget billig telefon er lig et ringe kamera.  

Kommer vi længere op af prisstigen, bliver muligheden for at tage nogle gode billeder naturligvis større. Når vi rammer 4.000 kroner og over, begynder vi at se, at der sker noget på kamerafronten. Der er ganske enkelt flere scenarier, hvor billederne bliver gode. Det er også i dette prissegment, at man kan begynde at finde topmodeller fra året før – og topmodel er lig med godt kamera. Se eventuelt vores liste over de fem bedste topmodeller fra sidste år med gode besparelser. 

Skal man bare have et godt kamera, der tager billeder i stort set alle scenarier, og hvor funktionerne rent faktisk virker, jamen så skal man altså betale en højere pris.

Se også: Spar mange penge på sidste års topmodeller: se de 5 bedste

Skærm

Der er ret stor forskel på skærmene, når vi kigger på telefonerne i den billige ende kontra de dyre. Men det vil i høj grad, ligesom mange af de andre punkter, komme an på, hvordan forbruget ser ud. De helt billige telefoner kan komme med en skærmopløsning i HD kvalitet. Det vil for mange være en for lav opløsning. Men til dem, der ikke bruger telefonen særligt meget og bare lige skriver en besked en gang i mellem, vil det være fint. 

Vi anbefaler generelt, at man går efter en skærm med minimum Fuld HD opløsning. De fleste mobiltelefoner kommer efterhånden nu med så store skærme, at det kræver en højere opløsning. Video og billeder er en stor del af det, vi ser på telefonerne og det ser jo bare bedre ud med en god opløsning. 

Skærmteknologien plejer også at variere alt efter prisen. Super AMOLED er den teknologi, vi ser på de lidt dyrere telefoner, og det er generelt den type skærm, vi bedst kan lide at se på. Men vi må nok også indrømme, at det falder i kategorien nice to have og ikke need to have. LCD paneler er hyppigt anvendt på billigere mobiltelefoner og har været det i lang tid. De findes skam også i rigtig god kvalitet, men der er selvfølgelig en grund til, at det er AMOLED på topmodellerne.

Det samme gør sig gældende for skærmens opdateringsfrekvens, som angiver hvor mange gange skærmen opdateres i sekundet for en mere flydende oplevelse. Nogle mobiltelefoner kommer med 90Hz skærmopdatering og nogle med 120Hz. Det er igen tale om nice to have. Vi ville gå så langt at sige, at AMOLED skærmen er vigtigere end den hurtigere opdateringsfrekvens.

Se også: Store mobiler med store skærme: fordele og ulemper

Opdateringer

Dette punkt er nok mest rettet mod Android markedet. iPhones er kendt for at få opdateringer i mange år frem. Dog er de også kendt for ikke at være billige, så det udelukker dem helt naturligt. 

Topmodellerne på Android markedet er allerede i en situation, hvor de typisk tilbyder to store systemopdateringer. Nogle er begyndt at komme op på tre. Det er stadig et ret beskedent antal, når nu man kan ende på med at betale 10.000 kroner for en telefon. Desuden er opdateringerne ikke ligefrem hurtigt ude. Der kan være rigtig lang ventetid. 

Og ja, det bliver naturligvis ikke bedre, når prisen kommer ned. Man skal være yderst heldig, hvis man får lov til at se to store opdateringer på en budget telefon. Supporten er ofte mangelfuld, og det er svært at få producenterne til at oplyse, hvor lang tid, der vil komme opdateringer ud til telefonen. Hvis man går op i at være med på den nyeste software, kan det ikke anbefales at gå efter en billig telefon.

Store systemopdateringer er ikke afgørende for, om mobiltelefonen fungerer, som den skal. Flere telefoner kører i dag med software fra flere år tilbage og de fungerer i grunden fint. Men opdateringer kan blandt andet byde på nye privatlivsindstillinger, batterisparefunktioner, bedre ydeevne og en masse andet. Funktioner de fleste formentlig gerne vil have del i.

Batterilevetid

Batterilevetiden er som regel ret fornuftig på de billige telefoner. Mobilproducenterne prioriterer heldigvis at udstyre de billige mobiltelefoner med et stort batteri.

Opladningshastigheden er også ganske udmærket. Ikke helt de samme hastigheder som topmodellerne, men det er slet ikke et problem. Trådløs opladning er dog en funktion, som ikke er at finde på en billig mobiltelefon. 

Se også: Mobiltelefoner med god batterilevetid – hvad skal du kigge efter?

Hastighed i brugerfladen

Alt efter forbrug vil man kunne mærke, at billigere mobiltelefoner simpelthen ikke er udstyret til at udføre tunge opgaver hurtigt. Personligt er mit forbrug, og min tålmodighed, der, hvor jeg har brug for en mobiltelefon, der ikke skal tænke over, hvad jeg beder den om. Det kan være tunge spil, skift mellem apps og noget billedredigering. Det kræver simpelthen noget ydeevne, som findes i en topmodel.  

Hvis forbruget er mere i stil med at sidde på Facebook, Instagram og surfe lidt rundt på nettet, vil det ikke kræve det helt store af telefonen.

Det lander i kategorien “let forbrug”, og det vil sagtens kunne lade sig gøre at få en god oplevelse selv på en billig mobiltelefon.

Design og materialer

Denne her er lidt svær. På den ene side kan man sige, at man går på kompromis med lækkerheden, når man køber en billig mobiltelefon. Det kan ses i form af, at der måske ikke er noget skindende lækkert glas på bagsiden. På den anden side er plastik måske ikke en dum ide. Det går ikke lige så let i stykker, og man undgår i høj grad også, at der sidder fedtfingre over det hele. 

Noget, man dog lige skal holde øje med ved de billige telefoner, er, at de oftest ikke har en IP-certificering. Altså er de ikke modstandsdygtige overfor vand. 

Lyd

Til dem, der bruger telefonen meget til gaming og streaming uden headset, vil der være en klar forskel på, om man vælger en billig eller dyr mobiltelefon.

De dyre mobiltelefoner kommer alle med stereo lyd, hvor lyden kommer ud i top og bund. Det giver ikke bar en bedre lyd, men det er også mere praktisk, da man let kan komme til at blokere højtalerne i bunden. De billige telefoner kom kun med én højtaler i bunden. 

Se også: Sammenlign priser på mobiltelefoner