Fem ting der gør en mobiltelefon god til gaming

Hvad gør en mobiltelefon god til gaming og spil? Mange mobiltelefoner er fine til spil, men vil man have den bedste gaming-oplevelse, så skal den være god på disse fem områder.

Fem ting der gør en mobiltelefon god til gaming

Spil og gaming på mobiltelefonen er blevet ekstremt populært og ser ud til at fortsætte med at vokse. Kombinationen af kraftigere og mere kapable smartphones, let tilgængelighed samt flottere og mere avancerede spil har gjort, at mobilen oftere hives frem, når der skal games. Her tager vi et nærmere kig på, hvad der gør en mobiltelefon god til gaming.

Undersøgelser viser, at 50-60 procent af indtægterne i gaming-industrien kommer fra mobil-gaming, med op mod 2,5 milliarder spillere. Gaming på mobiltelefon er blevet voldsomt populært, og er samtidig på et helt andet niveau end tidligere. I dag spiller man ikke kun på mobilen fordi man keder sig, mens man sidder i toget. I dag er gaming på mobilen langt mere konkurrencepræget og der afvikles professionelle turneringer. Det er spil som PUBG Mobile, Call of Duty: Mobile, Minecraft og Fortnite, som virkelig trækker mange spillere til. En af grundende til denne store popularitet skyldes mobiltelefoner udviklet til, eller med store fokus på, gaming.

De fleste mobiltelefoner kan bruges til at spille på, men vil man gerne tage sin mobil-gaming til et nyt niveau, så skal mobiltelefonen opfylde visse kriterier. Der er nemlig stor forskel på den traditionelle mobiltelefon og en gaming-mobil.

Disse fem ting gør mobilen god til gaming

#1 Skærm

Den måske vigtigste ting for gaming-mobilen er skærmen. Det siger selv selv, men det er her størstedelen af spillet opleves, hvor mindre opråder er lyd og fx vibration. Og der er her flere ting at være opmærksom på. Først og fremmest skal skærmen være af en god kvalitet. Den skal være stor (mindst 6,5 tommer), have masser af lys og en opløsning på mindst fuld HD. Og skal en mobiltelefon være ekstra god til gaming, så skal den understøtte en høj skærmopdateringsfrekvens. Et langt ord som beskriver, hvor mange gange indholdet på skærmen opdateres i sekundet. Jo flere opdateringer i sekundet, desto mere flydende føles spillet. Standarden er 60 Hz, hvor gode gaming-mobiler er på enten 120 eller 144 Hz. En anden ting, og lidt mere kompliceret af slagsen, er berøringsforsinkelsen. Altså den tid det tager for telefonen at registrere dine berøringer på skærmen. Til sammenligning har en iPhone 12 Pro Max en berøringsforsinkelse på 120 Hz, mens en gaming-mobil som ASUS Rog Phone 3 har 270 Hz og OnePlus 8 Pro 240 Hz. Oplyses dette tal åbenlyst af producenten, så er det som regel fordi de gerne vil fremhæve det.

Se også: Sammenlign telefoner med stor skærm

#2 Ydelse

Ydelse hænger tæt sammen med skærmen. Har man en mobiltelefon med en optimal skærm til gaming, så er det vigtigt ydelsen kan leve op til denne. Det hjælper ikke at have en 120 Hz skærm, hvis chipsettet kun kan afvikle spillet i 60 fps. De nyeste spil er utroligt krævende og samtidig understøtter flere af dem høje opløsninger og de hurtigere skærme. Derfor er det vigtigt, at en god mobiltelefon til gaming har kraftig hardware. Snapdragon 800-serien, masser af hurtig RAM og minds 128 GB lagerplads er et godt sted at starte.

Med til ydelsen hører også køling. Er der ikke tænkt længere gaming-sessioner ind i designet af mobiltelefonen, så kan det gå meget ud over ydelsen. Er kølingen ikke tilfredsstillende, så bliver mobilen for varm og den vil lide under kraftig thermal throttling. Med thermal throttling nedsættes CPU- og GPU-hastigheder og ydelsen kan forringes gevaldigt. Mobiler lavet med henblik på gaming har ordentligt køling, enten med kobber, vand eller noget helt tredje.

Se også: Telefoner med hurtigste navigationshastighed

#3 Software

Her menes der ikke om mobiltelefonen har iOS eller Android, men i stedet om den har specialudviklede værktøjer til gaming. De bedste mobiltelefoner til gaming kommer nemlig med virkelig gode og anvendelige softwarefunktioner til gaming. Heriblandt muligheden for at undgå forstyrrende notifikationer og opkald, optimering af ydelsen i spil, optimering af netværksforbindelsen. Flere og flere mobiltelefoner er også begyndt at tilbyde ekstra knapper, som kan bruges som genveje i spil. Fx AirTriggers på ASUS’ gaming-mobiler.

Se også: De mest brugervenlige brugerflader i mobiltelefoner

#4 Lyd

Man skal heller ikke glemme hvor vigtig lyden er i spil. Lyden er med til at gøre spillet til en bedre oplevelse, og kan samtidig afgøre hvem der vinder eller taber. Specielt i FPS multiplayer spil er det et must, at kunne høre fjendernes fodtrin, så man hurtigt kan lokalisere dem. Mange spiller med hovedtelefoner på, hvor specielt en kablet forbindelse kan anbefales, på grund af en ofte for stor forsinkelse via bluetooth. Gaming-mobilen gør derfor have 3,5 mm jackstik eller en USB-C til jackstik adapter. Gode stereohøjtalere er også en vigtig ting i en god gaming-mobil, når man ikke gider have headset på.

Se også: Telefoner med den bedste samtalekvalitet

#5 Batteri

Det er surt at løbe tør for strøm i det intense øjeblik, hvor man er ved at sikre sig sejren i PUBG. Derfor er det vigtigt med et stort batteri i den gode mobiltelefon til gaming. Den store hurtige skærm og den kraftige hardware bruger meget strøm. Der kan optimeres til mindre strømforbrug i software og hardware, men til i en vis grad. Man kommer derfor ikke uden om, at et stort batteri derfor er vigtigt. Mindst 4000 mAh er vores anbefalinger. Og når mobilen skal oplades, så er hurtigopladning af foretrække, så man hurtigt kan indtage slagmarken igen. Enkelte mobiler gør det muligt at have den tilsluttet strøm, uden at batteriet oplades eller aflades, og dermed ikke lider under en stor belastning.

Se også: Mobiltelefoner med bedst batteritid

Her kan du hvilke mobiltelefoner, der er de bedste mobiltelefoner til gaming.