Hvordan får man bedre lyd til samtaler på mobilen?
Selvom det med at tale i mobiltelefon ikke er helt så udbredt som tidligere, så taler praktisk talt alle stadig i mobiltelefon i dag. Der er dog stor forskel på lydkvaliteten til samtaler. Guide til hvad du kan gøre for at forbedre lydkvaliteten til mobilsamtaler.
Privat taler folk måske ikke helt så meget i telefon som tidligere, men langt de fleste benytter sig selvfølgelig stadig af muligheden. Når det gælder arbejde, så taler man formentlig rigtig meget i telefon for tiden, selvom mange også benytter messenger-tjenester til samtaler og videoopkald. Når man taler i mobil, så kan man tit opleve knas med lydkvaliteten. Det kan der være flere grunde til. Måske den ene part kører i bil – så kan mobildækningen være dårlig og lyden gennem bilens samtalesystem kan forringe samtalekvaliteten.
Hvordan får man bedre lyd til samtaler på mobilen?
Det kan også skyldes, at den ene part har mobiltelefon med dårlig antennekvalitet, at mobildækningen er dårlig af den ene eller anden årsag. Spørgsmålet er, hvad man generelt kan gøre for at forbedre lydkvaliteten til samtaler på en mobil i dag.
Find telefon med god antennekvalitet
Først og fremmest gælder det om at finde en mobil med god antennekvalitet. Jo bedre antennekvalitet desto bedre lyd kan du forvente. Helt grundlæggende kan du kigge efter telefonernes sar-værdier. Jo lavere sar-værdi desto bedre antennekvalitet, hvilket igen giver bedre samtalekvalitet.
Du kan også tjekke vores guide til telefoner med bedst samtalekvalitet ud her på mobilpriser.dk.
Se også: Hvor finder man telefoners sar-værdi?
Vælg teleselskab med god mobildækning
Du skal også vælge et teleselskab, som du ved har god dækning i det område, hvor du bruger mobilen mest.
Kører du meget rundt i Danmark, kan det være en udfordring, men hvis du for eksempel mest er i Aarhus eller på Fyn, så find en teleudbyder, der giver den bedste mobildækning der.
Se også: Telefoner med bedste mobildækning
Brug VoLTE og WiFi-opkald for at få bedre lyd til samtaler
I dag er det blevet således, at VoLTE automatisk er aktiveret på de fleste telefoner og hos teleselskaberne. VoLTE betyder Voice Over LTE og benyttes til at forbedre lydkvaliteten til samtaler. Man får såkaldt HD-lyd. Forskellen er tydelig, når det er aktiveret. Der er bare den hage ved det, at begge ender af samtalen skal føres over VoLTE for at virke.
Det virker ikke ved opkald fra Danmark til udlandet eller når man ringer i udlandet. Det er heller ikke alle telefoner, der understøttes med VoLTE af teleselskaberne. De fleste populære telefoner gør dog.
WiFi-opkald er en anden mulighed for at få bedre lyd til mobilsamtaler. Kobler du din mobil op til en WiFi-forbindelse, kan du føre en almindelig mobilsamtale over den forbindelse. Lyden bliver betydeligt bedre både med VoLTE og WiFi-forbindelse.
VoLTE slås til og fra under Indstillinger > Forbindelse > Mobile netværk. WiFi-opkald skal slås til under Indstillinger > Forbindelse.
Se også: Find de laveste priser på telefoner
Telefoner med særlige lydindstillinger til samtaler
Samsung er den eneste mobilproducent, der tilbyder lidt ekstra lydindstillinger til samtaler. De har funktionen Adapt Sound – altså muligheden for at tilpasse lyden til din hørelse. Man kan vælge lyd, der er tilpasset folk under 30 år, fra 30 til 60 år og over 60 år. Først nævnte gruppe får boostet de høje frekvenser, de 30 til 60 årige får boostet de høje og mellemhøje frekvenser. Endelig får dem over 60 år boostet alle frekvenser.
Det er også muligt at tilpasse den bedste lyd til din hørelse. Så skal man lave en lille test med høretelefoner på. Herefter tilpasses lydindstillingerne så til din hørelse. Det gælder i øvrigt både til samtaler og lyd til musik og video.
iPhone tilbyder støjreduktion ved opkald. Det betyder, at telefonen reducerer støj under samtaler i larmende omgivelser, når du holder telefonen tæt op til øret. iPhone har dog altid haft dårlig mobilantenne og mobildækning.
Mange muligheder for at forbedre lydkvaliteten til samtaler
Som man kan læse herover, så er der flere muligheder for at undgå dårlig lyd under mobilsamtaler. Nogen gange er der bare ikke noget at gøre – hvis man for eksempel er langt ude på bøhlandet med elendig mobildækning.
I de fleste tilfælde kan du dog sagtens gøre noget selv for at forbedre lyden til samtaler.
Se også: Guides til telefoner