Kan mobilkamera slå et rigtigt kamera?
Hvor tæt er vi på at kunne erstatte et dedikeret kamera med et mobilkamera? Ret tæt, hvis du spørger mig. Der er selvfølgelig områder, hvor mobilkameraet ikke kan følge med, men der er også punkter, hvor mobiltelefonen, i min optik, faktisk er et bedre redskab end et “rigtigt” kamera.
Jeg har arbejdet som fotograf professionelt i over fem år. Før jeg valgte at købe et spejlreflekskamera brugte jeg telefonen til billeder og video. Jeg nåede til et punkt, hvor mobilkameraet ikke længere dækkede mit behov. Jeg har sidenhen – blandt andet på grund af mit arbejde her i firmaet – fulgt mobilkameraernes udvikling og dannet mig masser af erfaringer omkring, hvad der fungerer bedst hvornår.
Hvad end konklusionen bliver her, skal det til enhver tid siges, at der er så meget mere end kameraet og grejet omkring, der giver gode billeder. Kompositionen i billedet er eksempelvis ikke noget, man lærer ved at gå ud og købe et dyrt kamera – og det er om noget et lige så vigtigt komponent i et godt billede. Hvis man gerne vil blive god til at tage billeder, uanset kameraets kvalitet, så kan det godt lade sig gøre. Det er bare om at komme ud tage en masse billeder og få en masse erfaring.
Se også: Guides til telefoner
Et godt mobilkamera koster
Når jeg vurderer, at vi er tæt på at kunne erstatte et dedikeret kamera med et mobilkamera, så tænker jeg på de bedste mobilkameraer på markedet. Apple, Samsung, Huawei, Sony og Google leverer nogle rigtig gode kameraoplevelser på deres topmodeller.
Går man længere ned af prisstigen, bliver kvaliteten naturligvis ringere, og der vil jeg mene, at fordelene ved mobilkameraet bliver færre.
Et praktisk kamera
Mobilkameraet er på mange måder et mere praktisk værktøj end klodsen man ellers skal slæbe rundt på. Det er med andre ord kameraet, man altid har på sig.
Det er nemt at tage frem og få et hurtigt billede. Dernæst er det nemt at behandle billedet og dele det med andre, lige efter det er taget. Det samme kan ikke ligefrem siges om et kamera.
Se også: Hvordan finder man den bedste telefon?
Software hjælper
Når billedet bliver processeret på en mobiltelefon, er det med en vis mængde computerkraft og data i bagagen, der giver det endelig resultat. Dette kan være godt og skidt. På de bedste mobilkameraer giver det ofte et bedre resultat, end man ville få uden. Det samme gør sig gældende for HDR (High Dynamic Range), der er yderst effektiv på de gode kameramobiler.
Det hjælper med at eksponere på alle dele af billedet. Det er en disciplin, der er svær at mestre med et traditionelt kamera. Og det kræver, i de fleste tilfælde, at billedet skal en tur gennem et billedredigeringsprogram. Nogen vil nok mene, at alle billeder taget med et kamera skal gennem en form for redigering, hvis resultatet skal være fyldestgørende. På en mobiltelefon kan et hurtigt filter være nok til at give det resultat, man ønsker.
Til billeder i mørke er telefonerne også kommet rigtig godt med. De fleste telefoner – gode som dårlige – har efterhånden en nat-funktion. Det er dog de færreste af dem, der rent faktisk kan levere et tilfredsstillende resultat. Her skal vi igen have fat i topmodellerne fra de førnævnte producenter.
Her kan det være virkelig imponerende, hvordan telefonerne ved hjælp af software og maskinkraft kan få nogle ret vilde resultater frem. På et dedikeret kamera kan man med lange lukketider få mere lys ind, men det kræver mere, end hvad telefonerne skal bruge.
Se også: Test af de bedste telefoner
Kvalitet til forskel
Det lyder måske som om, at der slet ikke er nogen grund til at erhverve sig et rigtigt kamera. Langt hen af vejen tror jeg, at for de fleste vil det faktisk ikke give mening. De gode kameramobiler er simpelthen blevet så gode! Men alligevel. Et dedikeret kamera kan levere en kvalitet i billedet, som på ingen måde kan matches af et mobilkamera. De store sensorer indsamler en masse data og information, som kan bruges til at skabe billeder og en stemning, som ikke kan lade sig gøre på et mobilkamera.
Der er især fire punkter, hvor et dedikeret kamera adskiller sig fra mobilkameraet i det endelige resultat. Detaljer/skarphed, farver, kontraster og dybde. Hvis man gerne vil har printet et billede ud i plakatstørrelse, ser det altså betydeligt bedre ud, når det er taget med et rigtigt kamera. Farvespektret er heller ikke til at tage fejl af. Tager man billeder i RAW (der samler mest mulig information), vil mulighederne for at få det rigtige look frem være uendeligt meget bedre på med kameraet. Hvis man vel og mærke redigerer det efterfølgende. Kontrasterne mellem skygger og lyse områder kan også bedre kontrolleres på kameraet og efterfølgende i redigering.
Dybden, eller bokeh, er nok den forskel, som de fleste forbrugere vil kunne se adskille sig fra mobilkameraet. Telefoner har i årevis haft portrætfunktioner og andre små tricks for at simulere den dybde, man får på et dedikeret kamera. Men det er bare ikke det samme. Den naturlige bokeh kan man ikke pille ved og resultatet taler ofte for sig selv.
Herunder kan du se billeder taget med Sony A7 III og Samsung Galaxy S20 FE. Der findes bedre kameratelefoner end S20 FE, men langt de fleste har en mobil, der ikke overskrider dens prisklasse fra omkring 5.000 kroner.
Se også: Priser på de bedste telefoner
Hvad skal du vælge?
Hvis du har en følelse af, at dine billeder taget med telefonen ikke lever op til dine ambitioner – selv efter de er blevet redigeret – så kan det godt give mening at gå efter et dedikeret kamera. Hvis man investerer tid til at lære at bruge et kamera, kan man få resultater, som ikke kan lade sig gøre på en mobiltelefon. Man skal selvfølgelig være indstillet på, at det koster nogle penge i udstyr at opgradere kameraet.
Men du kan sagtes blive god til at tage billeder bare ved at bruge mobiltelefonen. Der findes masser af godt indhold på YouTube, hvor man kan lære at blive god til alt det, der ikke afhænger af, hvilket udstyr man går rundt med.