Læs inden du køber: Hvor gammel må en telefon være?

Hvis man køber en ny mobil, hvor gammel må den så være, hvis den ikke skal blive hurtigt forældet? Vi guider.

Læs inden du køber: Hvor gammel må en telefon være?

De sidste par år har der været rigtig meget fokus på opdateringer til mobiltelefoner. Det er noget, som forbrugerne er begyndt at blive opmærksomme på og det har presset mobilproducenterne til at følge trop.

Og det er godt nyt for dig og mig og alle andre mobilbrugere, for det betyder nemlig, at din nye telefon kan bruges i længere tid på en god og tryg måde. Desværre benytter mobilproducenterne en træls finte, der putter malurt i bægeret – mere om det senere.

Hvad er opdateringer til telefoner?

Først: Hvad menes der egentlig med opdateringer til telefoner? Det handler om software-opdateringer, for eksempel nye opdateringer til Android, som mobilproducenter som Samsung, OnePlus, Motorola, Xiaomi og praktisk talt alle andre mobilproducenter end Apple benytter.

Disse opdateringer indeholder nye funktioner og tilføjer flere og ofte brugbare funktioner til ældre telefoner, og de gør samtidig telefonen mere sikker. Her bliver der lukket eventuelle sikkerhedshuller, tilføjet bedre privatlivsindstillinger og meget mere.

Tidligere fik Android-telefoner 1-2 Android-opdateringer. Hvis du købte en telefon med Android 10, ville den så kunne opdateres til for eksempel Android 12. Der gav telefonen to år, inden den så ikke ville blive opdateret med nye Android-funktioner. Det føltes ærgerligt at betale 7.000 kroner for en ny mobil og så vide, at den ville blive forældet efter et par år.

Se også: Sammenlign priser på Android telefoner

Android får 3-4 år med opdateringer – iPhone 5-6 år

Særligt træls for Android-brugere var det at se på iPhone-brugere, når de fik endnu en opdatering til deres 3-5 år gamle iPhone. Apple skal have ros for at opdatere deres iPhones med ny iOS i mange år, typisk 5-6 år.

I takt med at selv mellemklasse-telefoner er blevet rigtig gode, har forbrugere efterspurgt længere levetid på telefonen og det betyder, at de fleste Android-telefoner i dag får Android-opdateringer i 3-4 år samt et ekstra år med sikkerhedsopdateringer.

Det er værd at have med i tankerne, når du køber ny mobil. For eksempel kan det være fristende at købe en glimrende mobil som sidste års OnePlus 9 Pro og spare langt over 1.000 kroner sammenlignet med dette års OnePlus 10 Pro. Problemet er bare, at den kommer med Android 11 fra start og bliver opdateret til Android 13. Android 13 blev lanceret tidligere i år. Derfor vil din OnePlus 9 Pro snart blive forældet.

Det samme gælder telefoner fra de andre producenter.

Se også: Test af smartphones

Mange telefoner lægger desværre ud med sidste års Android

Android-producenterne er som nævnt begyndt at fokusere mere på at opdatere deres telefoner i længere tid end tidligere.

De benytter bare en lidt tarveligt finte.

Telefoner, der for eksempel sidste år blev lanceret flere måneder efter Android 12 blev lanceret samme år, blev som regel udstyret med Android 11 fra året tidligere. Loves telefonen tre store Android-opdateringer til og med Android 14, så vil telefonen altså allerede næste år få sidste sin Android-opdatering.

Se også: Hvilke producenter opdaterer deres telefoner i længst tid?

Hvor gammel må min nye telefon så være?

Går du ikke så meget op i at få nye funktioner og muligheder, kan du sagtens få glæde af telefonen er par år endnu, da de typisk får sikkerhedsopdateringer et år længere. Har du planer om at sælge telefonen på brugtmarkedet på et tidspunkt, når du vil købe ny mobil, kan det dog blive svært at få en ordentlig pris for den, når den ikke længere får opdateringer fra producenten.

Du skal altså være meget opmærksom på, hvor gammel den mobil er, som du har planer om at købe. Det er som sagt fristende at købe sidste års topmodel, da den er faldet i pris efter dette års topmodel blev lanceret. Du risikerer desværre bare ret hurtigt at løbe rundt med en forældet mobil – også selvom den kun er et år gammel.

Apple er bedst til at opdatere sine telefoner – det gør de typisk i 5-6 år. Herefter kommer Samsung, der opdaterer alle premium-telefoner (for eksempel telefoner fra S-serien) og flere midend-telefoner ( for eksempel de dyrere modeller fra A-serien) i fire år. De øvrige producenter lover opdateringer i 3 år for deres premium-modeller og 2 år for øvrige modeller.