Mobiltelefoner med god batterilevetid – hvad skal du kigge efter?

Det er ikke kun batteriets størrelse, der er afgørende for, om en mobiltelefon har en god batterilevetid. Her er, hvad du skal kigge efter.

Mobiltelefoner med god batterilevetid – hvad skal du kigge efter?

God batterilevetid på smartphones er et af de vigtigste kriterier hos forbrugerne. Med god grund naturligvis. Jo mindre man skal tænke over batterilevetiden, og hvor lang skærmtid man har tilbage, jo bedre. Der er flere kriterier, der udgør en god batterilevetid, som ikke kun omhandler selve størrelsen på batteriet. Her gennemgår de forskellige punkter, der udgør oplevelsen af batterilevetiden i mobiltelefoner.

Se også: Guide: Vælg den bedste mobil – til dig og dit behov

Hvordan finder man mobil med lang batteritid?

Størrelsen på batteriet

Når alt kommer til alt, så er kapaciteten naturligvis det første vi kigger på, når vi skal vurdere, om en telefon har en god batterilevetid. Kapaciteten, eller størrelsen på batteriet, er udgangspunktet, men de andre kriterier er også med til at påvirke, hvordan det endelige resultat falder ud. Kapaciteten er også den specifikation, man oftest vil støde på, når man undersøger batterilevetiden på en telefon – den vil være oplyst i mAh (milliampere timer). Hvis antallet er højt, hvilket kunne være omkring 5.000 mAh, vil det ofte betyde, at batterilevetiden er god. Det kan dog ikke stå alene.

Forbruget er naturligvis afgørende for, om batterilevetiden opleves som god. Streamer man mange serier, bruger tid på YouTube eller gamer, dræner det batteriet i højere grad, og en høj batterkapacitet er her afgørende. Omvendt vil mobiltelefoner, der bruges til mere basalt forbrug så som Facebook, internet og tage billeder, ikke blive drænet i lige så høj grad. Et stort batteri har dog en potentiel ulempe for nogle forbrugere. Et stort batteri betyder en stor telefon.

Opladning

Mobilopladning er stadig under udvikling, og teknologierne bliver mere effektive og kraftulde. De fleste mobiltelefoner kommer i dag med en form for hurtigopladning. Det hjælper telefonen med at komme hurtigere op til et punkt, som man som udgangspunkt vurderer, er nok batteri til en hel dags brug. Hurtig opladning har været en af de største forbedringer de seneste år, som har gjort den samlede kapacitet og batterilevetid mindre relevant – og til dels ændret måden vi bruger vores mobiltelefoner på.

Hurtig opladning er en kringlet størrelse, og man bliver mødt af mange forskellige tal, når man kigger på de forskellige telefoner på markedet. Vi vurdere, at man skal op i minimum 20W, for at du får en optimal oplevelse med hurtigopladning. Det skal dog lige siges, at de små telefoner, med små batterier, godt kan blive ladt hurtigt op af en lader på 15W. Til telefoner med et batteri på omkring 4.000 mAh, der efterhånden er standard på de fleste Android telefoner, vil vi anbefale, at den som minimum kan oplades med 20W. Dette vil ofte give et halvt fyldt batteri på en halv time. I de fleste tilfælde vil det være nok til en dags brug – eller indtil om aften.

Når man har en telefon med hurtig opladning, behøver man ikke længere lade telefonen op hele natten, men man kan nøjes med at smide den i laderen om morgen i 45 minutter –  så er man klar til resten af dagen og måske lidt ekstra.

Se også: De bedste Android telefoner på markedet i dag

Skader hurtig opladning batteriet?

Det kan det gøre. Heldigvis er opladningsteknologien efterhånden blevet udviklet sådan, at vi godt kan udnytte den hurtige opladning, uden at batteriet tager alt for meget skade. Batteriet vil formentlig degenerere en anelse hurtigere med hurtig opladning, men oplevelsen i den tid man har telefonen vil være så meget bedre.

Mange populære telefoner er udstyret med funktioner, der optimere både forbrug og opladning. De lærer ens forbrug at kende og vil dermed tilpasse kravet til ydeevne til det forbrug. I forhold til optimeret opladning betyder dette oftest, at telefonen vil lade op til cirka 80% og toppe til 100% ud fra, hvornår man plejer at tage telefonen i brug. Hvis man har tendens til at lade telefonen lade hele natten, vil denne funktion hjælpe betydeligt på at optimere batteriets levetid.

Trådløs opladning

Nice to have eller need to have? For de fleste vil det nok være det første. Mange render formentlig rundt med en telefon, der kan oplades trådløst, uden at de ved det. Det er en funktion, som man kan blive afhængig af, hvis man først begynder at bruge den.

Folk med en skrivebordsplads kan med god grund have en trådløs oplader ved siden af, hvor telefonen ligger og lader op, uden at det er noget man skænker en tanke. Oftest er trådløs opladning ikke hurtig, og det er altså ikke på farten, at man skal sætte sin lid til det.

Batterisparefunktioner

Stort set alle mobiletelefoner på markedet i dag er udstyret med batterisparefunktioner. De strækker sig som regel fra mindre markante til at tage fuld kontrol over alle funktioner rettet mod optimering af batterilevetiden. Det kan være svært lige at huske at slå dem til, men de kan som regel sættes til at blive aktiveret, når telefonen når en vis procentdel.

Det vil ikke være særligt tit, at man har brug for den helt tunge optimering, hvor kun telefonen og sms’er kan tilgås – i et nødstilfælde kan det være nødvendigt.

Antennekvaliteten

I nogle områder, hvor dækningen er udfordret, eksempelvis i småbyer eller i en bygning, kan antennekvaliteten have en betydning for batterilevetiden. En dårlig antenne vil skulle bruge flere kræfter på at lede efter signalet, og det kan have en negativ effekt på batteriet.

Måden at komme det problemet til livs vil være at lede efter en mobiltelefon med en lav SAR-værdi. Jo lavere værdierne er, jo bedre er antennekvaliteten.

Se også: Bedst i Test – Sammenlign telefonernes antennekvalitet & mobildækning

Forskel på iPhone og Android

Når det kommer til iPhones, er batterikapaciteten en anden størrelse. iPhones er som regel aldrig oplyst med antal mAh, og det er der nok en god grund til. Apple har markant mindre kapacitet i deres telefoner, end stort set alle andre mobilproducenter. Dette betyder ikke nødvendigvis, at batterilevetiden er dårlig, men på papiret kan det se svagere ud.

Apple har i kraft af deres styresystem og processor strikket deres telefoner sådan sammen, at batteriet ikke behøver at være lige så stort for at få en tilfredsstillende oplevelse. Dog gælder de samme principper i forhold til forbrug og tilsvarende batterilevetid, så de helt små iPhones kan ikke klare en hel dag med stort forbrug.

Herunder kan du se telefoner med lang batteritid:

De bedste priser på Samsung Galaxy S20 Ultra 128 GB 4G

Opdateret 22/11 2024

Udbyder
Pris
Dagens bedste tilbud
Salgsbutikken
Mindstepris
6.377,-
6.377,-
Compumail
Mindstepris
7.060,-
7.060,-
Euronics
Mindstepris
7.099,-
7.099,-

Samsung Galaxy S20 Ultra 128 GB 4G udbydes af 12 udbydere. Du kan spare op til 4.963,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Samsung Galaxy S20 Ultra 128 GB 4G

Sammenlign aktuelle priser hos 12 webshops »

De bedste priser på Motorola Edge+ (2020)

Opdateret 22/11 2024

Udbyder
Pris
Dagens bedste tilbud
Compumail
Mindstepris
4.986,-
4.986,-
Føniks Computer
Mindstepris
6.867,-
6.867,-
Computersalg A/S
Mindstepris
6.868,-
6.868,-

Motorola Edge+ (2020) udbydes af 7 udbydere. Du kan spare op til 2.334,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Motorola Edge+ (2020)

Sammenlign aktuelle priser hos 7 webshops »

De bedste priser på Motorola Moto G 5G Plus 64 GB

Opdateret 22/11 2024

Udbyder
Pris
Dagens bedste tilbud
Dataworld
Mindstepris
2.040,-
2.040,-
Føniks Computer
Mindstepris
2.689,-
2.689,-
Telegiganten
Mindstepris
2.690,-
2.690,-

Motorola Moto G 5G Plus 64 GB udbydes af 7 udbydere. Du kan spare op til 1.590,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Motorola Moto G 5G Plus 64 GB

Sammenlign aktuelle priser hos 7 webshops »

Se også: Sammenlign telefonernes batterier & batterilevetid