Skal man vælge en mobil med lav mobilstråling? JA!

Er det vigtigt at vælge en mobiltelefon med lav mobilstråling og er mobilstråling farligt? Vi forklarer og guider dig til tryg brug af mobilen.

Skal man vælge en mobil med lav mobilstråling? JA!

Er det vigtigt at have en mobiltelefon med lav mobilstråling? Det er et spørgsmål, der er rigtig relevant, når man skal vælge mobiltelefon og det er noget, vi fokuserer på i vores test af mobiltelefoner.

Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at mobilstråling ikke er skadeligt ifølge Kræftens Bekæmpelse og både Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen henviser til test og dokumentation, der viser, at mobilstråling fra telefoner og mobilnettene ligger mange gange under den anbefalede maksimalgrænse.

Giver mobilstråling kræft?

Den internationale kræftforskningsinstitution IARC har heller ikke kunnet påpege en øget risiko for at få kræft ved at bruge sin mobiltelefon. Alle undersøgelser ind til nu viser således, at op til 20 år brug af mobiltelefoner ikke medfører en øget risiko for at få kræft.

Når det gælder børn og risikoen for kræft på grund af mobilstråling, så skriver Kræftens Bekæmpelse, at sammenhængen mellem brugen af mobiltelefoni og risikoen for, at børn udvikler kræft i hjernen, er uafklaret. Et samarbejde mellem de nordiske lande og Schweiz, som analyserede og undersøgte brug af mobiltelefoner, fandt dog ikke, at der var en øget risiko for kræft i hjernen knyttet til forbruget af mobiltelefoner hos børn og unge. Alligevel opfordrer for eksempel WHO og nationale sundhedsmyndigheder rundt om i verden til, at man benytter sig af et forsigtighedsprincip, når det gælder mobilstråling og børn.

Årsagen til, at man benytter et forsigtighedsprincip, når det gælder børn, er, at deres kranier for eksempel ikke er færdigudvokset endnu og derfor er mere påvirkelige end voksnes.

Se også: Find tilbud på de bedste telefoner

Alligevel grund til at vælge telefoner med lav mobilstråling

Selvom der altså ikke er konstateret en sammenhæng mellem mobilstråling og kræft hos mennesker, så er der alligevel flere gode grunde til at vælge en mobil med lav mobilstråling. Aalborg Universitet har for eksempel kunnet notere en klar sammenhæng mellem mobilstråling, der måles i SAR-værdi, og antennekvalitet. Telefoner med høje SAR-værdier og meget mobilstråling har dårlig antennekvalitet.

Det betyder altså, at en mobil med høj SAR-værdi har dårlig mobildækning. Den kan ganske enkelt ikke holde forbindelsen til mobilnettet på samme måde som en mobil med god antennekvalitet. Det betyder forringede muligheder for at tale i telefon og for at bruge mobilen på nettet. Det er i sig selv kritisabelt.

Telefoner med dårlig antennekvalitet skal også bruge mere energi på at holde forbindelsen til mobilnettet. Det påvirker telefonens ydeevne og batteritid negativt. Derfor er der altså god grund til at vælge en mobiltelefon med lav SAR-værdi og dermed god antennekvalitet.

Se også: Telefoner med bedst antennekvalitet

Hvad betyder SAR-værdi?

SAR står for Specific Absorption Rate og måles i watt per kilogram (W/kg). SAR-værdien er udtryk for den effekt, som et område af kroppen på mellem 1 og 10 gram kropsvæv maksimalt modtager fra mobiltelefonen. Den maksimale værdi, en mobiltelefon må ramme, er 2W/kg.

Vi er endnu ikke stødt på en telefon med så høje SAR-værdi. De højeste SAR-værdier har ligget på cirka 1,5 W/kg. Det hører til sjældenhederne, at vi støder på telefoner med så høje SAR-værdier.

Mange populære telefoner ligger dog omkring 1 W/kg. Alle iPhones ligger typisk på omkring 1W/kg eller højere. Telefoner med de laveste sar-værdier ligger på omkring 0,2 W/kg.

Se også: Guide til telefoners mobilstråling