Test af ASUS Zenfone 8 – lille og hurtig
Med den nyeste serie af telefoner i Zenfone-serien byder ASUS på noget nyt og spændende. Zenfone 8 er lille og god til enhåndsbetjening, mens storebror Zenfone 8 Flip byder på flipkamera. ASUS Zenfone 8 er en lille sag med en pris fra 5.199 kroner, som på trods af dens kompakte størrelse, byder på indmad fra øverste hylde. Her er vores test af ASUS Zenfone 8.
Vil man gerne have en telefon med topydelse i en kompakt størrelse, så er der altså ikke mange muligheder blandt Android-telefoner. Og dette tomrum vil ASUS gerne udfylde med deres lille ny sag, Zenfone 8. Og her er altså en telefon som på papiret ikke går på kompromis. Hvordan er den og hvordan yder den i dagligdagen? Det kan du læse om i denne anmeldelse af ASUS Zenfone 8.
ASUS Zenfone 8 – bedømmelse
Design & Materiale: 7/10
Brugervenlighed: 8/10
Batterilevetid: 7/10
Skærm: 9/10
Kamera: 7/10
Hastighed i brugerflade: 10/10
Datahastighed: 10/10
Spiloplevelse: 8/10
Antennekvalitet: 4/10
Samtalekvalitet: 7/10
Samlet karakter: 77/100
De bedste priser på Asus Zenfone 8 (2021) 128 GB
Opdateret 14/9 2024
Asus Zenfone 8 (2021) 128 GB udbydes af 6 udbydere. Du kan spare op til 1.195,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Asus Zenfone 8 (2021) 128 GB
Design
Det virker som om Android-telefoner bliver større og større for hver generation. Og det kan undre, når der bliver en større og større efterspørgsel efter mindre lommevenlige telefoner. Lommevenlig, det må Zenfone 8 siges at være. Den måler kun 148 x 68,5 x 8,9 millimeter og vejer under 170 gram. Det er en hel del mindre end en Samsung Galaxy S21 og en del større end en iPhone 12 Mini. Den er dog med den 8,9 mm relativt tyk.
ASUS Zenfone 8 har et moderne design, med en ramme i aluminium og en bagside i plastik. Bagsiden er buer i siden, hvorved den ligger utroligt behageligt i hånden. Og med den lille størrelse, så er det utroligt let at nå rundt på det meste af skærmen. Materialet den er lavet i er dog utroligt glat, hvilket har en negativ effekt på den ellers meget håndgribelige størrelse. Heldigvis kommer den med et tyndt cover i æsken, som gør noget godt for grebet.
Zenfone 8 har desuden IP68-certificering, som den er godt beskyttet mod vand og støv. Ikke nok med det, så er her også jackstik og stereohøjtalere.
Se også: Telefoner med holdbart design
Brugervenlighed
Når det kommer til telefonens brugervenlighed, så ligger Zenfone 8 helt i top. Ikke nok med at den er let at benytte med én hånd, så er softwaren også ufatteligt simpel. Der er her tale om en ren udgave af Android, med enkelte gode løsninger og apps fra ASUS lagt ovenpå.
Fingeraftrykslæseren i skærmen er pålidelig og giver hurtig adgang til telefonens brugerflade, som bygger på Android 11. ASUS’ ZenUI 8 er let og ligetil, det er hurtigt og flydende og jeg er vild med det.
Telefonens design er også gennemtænkt. Det er en dejlig sikkerhed med IP68-certificering. Knapperne sidder lige hvor de skal og giver et tilfredstillende klik. Synes man powerknappen er en anelse for lille, så man man også med dobbelttryk på skærmen både tænde og slukke den.
Der er tre ting, som kunne være bedre, når det kommer til brugervenlighed. Den meget meget glatte bagside og ramme samt at den kun får to store Android-opdateringer. Det er lige i underkanten. Til sidst er der heller ikke plads til microSD-hukommelseskort.
Se også: Mobiltelefoner som er lette at forstå
Batterilevetid
Med en lille AMOLED-skærm og et relativt stort batteri, så havde jeg egentlig forventet mig mere af batteritiden på Zenfone 8. Det er ikke fordi batteritiden er dårlig, den er nærmere gennemsnitlig.
Den kommer med en batteri på 4.000 mAh, som holder telefonen kørende i i hvert fald en hel dag – og det er med 120 Hz skærmopdatering slået til. Man kan strække den længere, ved at nøjes med 60 Hz… men hvem gider det?
Når der skal fyldes milliampere på igen, så går det ret hurtigt. Zenfone 8 understøtter Quick Charge 4.0 med 30W kablet opladning. Dermed går batteriet fra 0-100 procent på omtrent en time. Der er desværre ingen trådløs opladning i Zenfone 8, hvilket ellers er muligt med plastikbagsiden.
Se også: Disse telefoner har længst batteritid
Skærm
Skærmen i ASUS Zenfone 8 er på 5,9 tommer. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har haft en Android-telefon med under 6 tommer skærm til test, men det har ASUS Zenfone 8 altså. Og det er heldigvis en god skærm.
Der er her tale om en 5,9 tommer AMOLED-skærm fra Samsung, som automatisk kan skifte mellem 60, 90 og 120 Hz, alt efter indholdet der vises. Den har derudover 1 ms forsinkel og en touch sampling på 240 Hz, så den reagerer super hurtigt.
Skærmen byder på masser af lys, farver, gode betragtningsvinkler og mulighed for finjustering. Opløsningen er fuld HD, hvilket er mere end rigeligt til denne størrelse skærm. Skærmen er desuden beskyttet af Gorilla Glass Victus.
Se også: Telefoner med bedste skærm
Hastighed i brugerflade
Hvor ASUS Zenfone 8 virkelig skinner igennem er på ydelsen, for den er vanvittigt hurtig. Den er udstyret med et Snapdragon 888-chipset, som sidder i flere andre topmodeller på markedet. Og det er lige nu det hurtigste til Android-telefoner.
Hertil er der op til 16 GB LPDDR5 RAM og op til 256 GB UFS 3.1 lagerplads – altså så hurtigt som det bliver lige nu.
Og der er virkelig knald på. Faktisk slår ASUS Zenfone 8 samtlige telefoner jeg har testet i Geekbench 5 – selv ASUS’ egen ROG Phone 5 med køleren påmontoret og CPU’en overclocket. Derfor klarer Zenfone 8 alt hvad man kaster efter den, både nu og i flere år fremover. Kombineret med skærmen på 120 Hz, så er det en virkelig flydende og hurtig oplevelse 8’eren byder på.
Se også: Her er markedets hurtigste telefoner
Kamera
Kameraet i ASUS Zenfone 8 er noget bedre end jeg havde forventet. Den slår ikke de bedste kameratelefoner (langt fra), men den gør et hæderligt stykke arbejde. Inden vi dykker videre ned i kameraet, så lad os tage et kig på hardwaren:
- Hovedsensor: Sony IMX686 på 64 MP og Quad Bayer teknologi, blænde f/1,8.
- Ultravidvinkel: Sony IMX363 på 12 MP med blænde f/2,2. Kan også bruges til makrofotografi.
- Frontkamera: Sony IMX663 på 12 MP
Man finder kun to kameraer på Zenfone 8, som heldigvis er af god kvalitet. Dejligt at se ASUS ikke fylder kameralinser på, fordi det ser godt ud på papiret. Billeder taget med Zenfone 8 ser godt ud. Det er ikke de mest naturlige farver og de giver den gas med HDR og lysstyrken, men det ser godt ud. Kameraet imponerer ved natfoto og klarer egentlig også portrætfoto fint. Jeg synes stadig jeg fornemmer en beautifier, selvom dette er slået fra. Men det er langt bedre end tidligere. Her er ingen optisk zoom, men faktisk gør den 2x digital zoom det hæderligt.
Ultravidvinkelkameraet leverer også en fornuftig kvalitet, som ASUS har matchet rigtig godt med farver osv. fra det primære kamera.
Når det kommer til frontkameraet, så er jeg derimod ikke imponeret. Der er stor mangel på dynamisk rækkevidde og selvom skinsmoothing er slået fra, så ser det altså ikke helt naturligt ud. I hvert fald mener den, at jeg ser lidt for gammel ud.
Alt i alt et ganske fornuftigt kamera, som langt de fleste vil være fuldt ud tilfredse med. Her er billeder taget med ASUS Zenfone 8 i den tid jeg har haft den til test.
Se også: De bedste kameratelefoner
Datahastighed
Også når det kommer til datahastighed er der fuld plade i ASUS Zenfone 8. Her finder man både 4G og 5G. Jeg har endnu ikke kunnet finde et 5G-signal, men der er heller ikke den bedste dækning endnu. Det skal dog siges at jeg samme sted får 5G på en iPhone 12. Jeg holder øje med det og opdaterer min test af ASUS Zenfone 8, hvis et 5G-signal skulle dukke op.
Med Zenfone 8 bliver Wi-Fi forbindelsen ikke meget bedre. Heri er der nyeste Wi-Fi 6e, som understøtter 2.4, 5 og 6 GHz. Her er også bluetooth 5.2 med aptX.
Se også: Telefoner med 5G og hurtig Wi-Fi
Spil og gaming
Med en lysstærk skærmen, 120 Hz-skærmopdatering, en hurtig registrering af input samt lynhurtig ydelse og gode stereohøjtalere, så er der lagt op til en rigtig god spiloplevelse på Zenfone 8. Den eneste udfordring er, at skærmen på 5,9 tommer ikke er optimal til spil.
Se også: De bedste gamingtelefoner
Antennekvalitet
Med en SAR-værdi på 1,4 W/kg ligger Zenfone 8 i den højere ende af skalaen. Dette kan indikere at antennekvaliteten ikke er den bedste, da undersøgelser har vist, at der en sammenhæng mellem høje sarværdier og dårlig antennekvalitet. Det behøver dog ikke betyde, at du oplever problemer med antennekvaliteten i telefonen. Men du kan opleve ringere dækning i områder, hvor mobildækningen ikke er optimal. Og når dækningen er dårlig, så bruger telefonen mere energi på at holde kontakten til mobilnettet, hvilket sluger lidt ekstra strøm i standby.
Personligt har jeg ingen problemer oplevet med antennen i ASUS Zenfone 8, som er blevet brugt primært i København og i Herlev.
Se også: Telefoner med laveste SAR-værdi
Samtalekvalitet
Jeg oplever en god samtalekvalitet på ASUS Zenfone 8, som med den gode stereohøjtalere også klarer musik, spil og film til UG. Desværre får jeg ikke voLTE aktiveret på den, hvilket har stor betydning for lydkvaliteten under samtaler.
Derudover har Zenfone 8 nogle virkelig gode indstillinger for lyd, hvor man kan tilpasse den selv eller følge en guide til den optimale lyd.
Se også: Disse telefoner er bedst til samtaler
Konklusion og kvalitet i forhold til pris
ASUS Zenfone 8 er en fantastisk lille telefon og en skøn overraskelse. Hvor tæt på alle nye Android-telefoner er kæmpestore, så er ASUS modige og lancerer den lille sag, som er genial til enhåndsbetjening og let at have i lommen.
Der er tale om et ægte flagskib fra ASUS, i hvert fald når det kommer til ydelse, skærm og den er skøn at bruge i hverdagen. Vi vil dog anbefale det medfølgende cover, da den er meget glat. Den har et godt kamera, som kan tage nogle fine billeder i de fleste situationer, men du skal ikke forvente meget af frontkameraet. Batteritiden er fornuftig, men vi har altså oplevet bedre andre steder. Heldigvis oplades den hurtigt.
Er du på jagt efter en kompakt telefon, hvor der ikke er sparet på indmaden, så er ASUS Zenfone 8 et rigtig godt valg.
For:
- Kompakt størrelse og god byggekvalitet
- En flot og hurtig skærm
- Ydelsen
- Gode stereohøjtalere
- Simpel brugerflade
- IP68
- Et godt kamera på bagsiden
Imod:
- Frontkameraet skuffer
- Ingen trådløs opladning
- Forventes kun at få to Android OS-opdateringer
- Ingen plads til MicroSD
Alternativer til Zenfone 8
Apple iPhone 12 Mini: De mest populære kompakte telefon og endnu mindre end Zenfone 8. Og så får den helt sikkert opdateringer i længere tid.
De bedste priser på Apple iPhone 12 Mini 5G 64 GB
Opdateret 14/9 2024
Apple iPhone 12 Mini 5G 64 GB udbydes af 17 udbydere. Du kan spare op til 2.101,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Apple iPhone 12 Mini 5G 64 GB
De bedste priser på Samsung Galaxy S21 (2021) 128 GB
Opdateret 14/9 2024
Samsung Galaxy S21 (2021) 128 GB udbydes af 15 udbydere. Du kan spare op til 3.977,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Samsung Galaxy S21 (2021) 128 GB
De bedste priser på Sony Xperia 5 II (2020) 128 GB
Opdateret 14/9 2024
Sony Xperia 5 II (2020) 128 GB udbydes af 8 udbydere. Du kan spare op til 2.000,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Sony Xperia 5 II (2020) 128 GB
ASUS Zenfone 8 – specifikationer og funktioner
- Mål: 148 x 68.5 x 8.9 mm
- Vægt: 169 gram
- System: Android 11, ZenUI 8
- Processor: Snapdragon 888
- Skærm: 5,92 tommer, fuld HD (2.400 x 1.080 pixel), AMOLED, 446 ppi, 1100 nits lysstyrke, Gorilla Glass Victus
- RAM: 6/16 GB RAM
- Hukommelse: 128 GB/256
- Batteri: 4.000 mAh, lynopladning, 30 W-opladning
- Datahastighed: 5G og 4G + WiFi 6e
- Kamera: 64 MP Sony IMX 686 hovedkamera, 12 MP Sony IMX363 ultravidvinkel og Sony IMX663 frontsensor.
- Video: Op til 8K ved 24 fps
- Sar-værdi: 1,4 W/kg
- Opkobling: 3,5 mm jackstik, 4G, 5G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e (2.4/5/6GHz), Bluetooth 5.2 A2DP og aptX HD, USB Type-C.
- GPS: Ja
- FM-radio: Nej
- NFC: Ja
- Øvrigt: Accelerometer, fingeraftryksscanner, Gyro Sensor, e-compass, lyssensor
Se også: Test af ASUS telefoner