Test af Sony Xperia 5 III – lille og hurtig

Xperia 5 III er en lille og kompakt mobil, som ikke går på kompromis. Indmaden og kvaliteten er i top, men det er prisen også. Test af Sony Xperia 5 III.

Test af Sony Xperia 5 III – lille og hurtig

Sony Xperia 5 III er en af de få smartphones, der kombinerer en lille lommevenlig størrelse med high-end indmad. Her får man alt det vigtige fra storebror Xperia 1 III, men i et bedre format til enhåndsbetjening og til en billigere pris. Hvordan er Sony Xperia 5 III? Vi har haft Sony Xperia 5 III til test og den skal nu en tur gennem vores ti kvalitetsparametre og have en samlet bedømmelse. Velkommen til.

Se også: Sammenlign priser på smartphones

Sony Xperia 5 III – bedømmelse

Design & Materiale: 9/10
Brugervenlighed: 9/10
Batterilevetid: 8/10
Skærm: 8/10
Kamera: 8/10
Hastighed i brugerflade: 10/10
Datahastighed: 10/10
Spiloplevelse: 7/10
Antennekvalitet: 4/10
Samtalekvalitet: 6/10
Samlet karakter: 79/100

De bedste priser på Sony Xperia 5 III 128 GB

Opdateret 31/3 2023

Udbyder
Pris
Dagens bedste tilbud
Dustinhome.dk
Mindstepris
6.199,-
6.199,-
happii.dk
Mindstepris
6.999,-
6.999,-
Merlin
Mindstepris
6.999,-
6.999,-

Sony Xperia 5 III 128 GB udbydes af 8 udbydere. Du kan spare op til 1.879,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Sony Xperia 5 III 128 GB

Sammenlign aktuelle priser hos 8 webshops »

Design, holdbarhed og materiale

Xperia 5 III er en klassisk Sony-telefon, når det gælder designet. Et meget aflangt og smalt design(på grund af 21:9-skærmformatet), afrundede ergonomiske sider og en større kant omkring skærmen i top og bund end man ser hos konkurrenterne.

Sony Xperia 5 III er en kompakt sag på et marked, der domineres af store og tunge smartphones. Den måler 157 x 68 x 8,2 millimeter og vejer kun 168 gram. Den er let at betjene med én hånd og vejer heller ikke meget i lommen. Den er samtidig utroligt behagelig at holde i hånden.

Sony Xperia 5 III er samtidig godt beskyttet. Den er udstyret med Gorilla Glass 6 både for og bag. Rammen er i aluminium, men selvom den kan føles plastikagtig. Mod vand og støv har Xperia 5 III både en IP65- og IP68-certificering.

Byggekvaliteten fejler intet på Sonys nye kompakte smartphone. Selvom den er lille og let, så føles den stærk. Knapperne er af god kvalitet og sidder godt placeret. Jeg kan dog sommetider have problemer med at lokalisere powerknappen, som er en anelse nedsænket i rammen. Sony Xperia 5 III kan måske ikke føles som den mest luksuriøse telefon, men kvaliteten er bestemt i orden.

Se også: Telefoner med lækkert design

Sony Xperia 5 III test
Sony Xperia 5 III skiller sig ikke ligefrem ud fra mængden.
Sony Xperia 5 III test
Men der er jackstik!

Brugervenlighed

Xperia 5 III er en ekstremt brugervenlig telefon – både når det gælder hardware og software. Først og fremmest kommer tredje generation af Xperia 5 III med en næsten ren udgave af Android 11, med nogle af Sonys egne softwaretilføjelser.

Android 11 er simpelt og hurtigt, også selvom der er mange funktioner. Nogle af Sonys egne softwarefunktioner er jeg ikke fan af, fx Side Sense, men disse kan deaktiveres efter behov.

Som tidligere nævnt er Xperia 5 III behagelig i hånden og vejer ikke meget. Skærmen på 6,1 tommer gør det nemt at enhåndsbetjene den. Sony har desuden tilføjet deres fysiske lukkerknap, som jeg er vild med.

Selvom Sony Xperia 5 III ikke ligefrem er en dyr telefon, så er der en del bloatware at finde på den. Her finder man Netflix, LinkedIn, Facebook, Call of Duty, Tidal, Asphalt 9 – og der er sikkert mere. Det forventer man ikke af en telefon til 7.000 kroner, og slet ikke at disse præinstallerede apps ikke kan slettes.

Desværre lover Sony kun to Android OS-opdateringer til Sony Xperia 5 III, hvor flere Android-producenter lover tre og Apple er endnu længere foran.

Se også: De mest brugervenlige mobiltelefoner

Sony Xperia 5 III test
Sony bygger generelt gode funktioner oven på Android 11.

Batteritid og opladning

Sony har fået proppet et imponerende stort batteri i den lille Xperia 5 III (og samtidig fået plads til jackstik og stereohøjtalere?) på 4.500 mAh. Det kan ikke helt matche de fysisk større topmodeller, men den mindre skærm bruger mindre strøm brug. Alt i alt har Xperia 5 III en rigtig fin batteritid, som selv med 120 Hz-skærmopdateringsfrekvens holder mere end en dag ved normalt brug. Jeg får i gennemsnit halvanden dag på en fuld opladning. Xperia 5 III har desuden en imponerende standbytid.

Opladningen kan kun ske med kabel – der er altså ingen trådløs opladning. Den understøtter 30W-opladning og kommer med en oplader i æsken. Opladehastigheden kan dog ikke matche mange af konkurrenterne, for en fuld opladning tager to timer. Opladning fra 0-50 procent går dog noget mere tjept, hvilket tager en halv time.

Jeg ville ønske flere producenter ville have fokus på batteriet som Sony har. Sony har måske ikke en banebrydende hurtig opladning, men de gør til gengæld noget ekstra ud af batterilevetiden. Sony har bygget deres egne løsninger, som har til formål at få batteriet til at holde længere. Batteripleje og STAMINA er gode tilføjelser.

Se også: Mobiltelefoner med længst batteritid

Sony Xperia 5 III test
Skærmen i Sony Xperia 5 III er virkelig god.

Skærm

Skærmen i Sony Xperia 5 III er brillant. Der er her tale om en OLED-skærm i fuld HD på 6,1 tommer med en 120 Hz-skærmopdateringsfrekvens.

Opløsningen på 1080×2520 er mere end rigeligt på den relativt lille skærm med det aflange 21:9-format. Det aflange format giver en mere aflang, men samtidig smallere telefon. Formatet er perfekt til film, serier og de enkelte spil, der er optimeret til det.

Det er en flot og hurtig skærm. Det er ikke en af de nyere LTPO-skærme med adaptiv frekvens, som et par af konkurrenterne benytter. Det betyder, at Sonys 120 Hz-funktion bruger mere strøm. Heldigvis har Xperia 5 III allerede en god batteritid, så vi kan varmt anbefale at tænde for 120 Hz. 120 Hz giver en hurtigere, mere flydende og skarpere oplevelse i brugerfladen og indholdet på skærmen.

Skærmen har rigeligt med lys og farver. Den kan ikke helt hamle op med lysstyrken på Apples og Samsungs nyeste topmodeller, men det er stadig godkendt. Sony har dog langt bedre mulighed for tilpasning af farver, hvor man kan justere hvidbalance samt vælge mellem forskellige indstillinger for billedkvaliteten.

Se også: Mobiltelefoner med bedste skærme

Sony Xperia 5 III test
Kameraet er ikke helt hvad jeg håbede på.

Kamera

Sony har et andet fokus på smartphonens kamera end mange andre producenter. Sony har et stort fokus på hurtighed og manuelle funktioner, fremfor mange megapixel. Samtidig er Xperia 1- og 5-serien kendt for deres imponerende mange kamerafunktioner, som henter inspiration, og teknologi, fra Sonys anmelderroste Alpha mirrorless kameraer. For hver generation af Xperia-topmodeller er kameraet blevet bedre, så hvad med denne gang? Ligesom med den større Xperia 1 III er det en lidt blandet oplevelse.

I Xperia 5 III sidder der tre kameraer på bagsiden og et enkelt foran. Hovedkameraet og ultravidvinkel har samme sensorer, som i sidste års Xperia 1 II (Sony IMX 557 og IMX 363). Telefotokameraet er helt nyt og avanceret, da det kan skifte mellem en 2,9 x optisk zoom og en 4,4x optisk zoom.

Billeder fra Sony Xperia 5 III er af en meget svingende kvalitet. De største styrker ved kameraet i Xperia 5 III er dets hurtighed og meget naturtro farver. Det er måske ikke de mest iøjnefaldende billeder den tager, men de minder til gengæld mere virkelighedstro. Portrætbilleder gør den også rigtig godt, så længe det ikke er med frontkameraet.

Når det kommer til kontrast, skarphed, dynamisk rækkevidde, ultravidvinkel, selfie og video, så kan Xperia 5 III desværre ikke hamle op med de bedste kameratelefoner. Og specielt på zoom-delen er jeg skuffet, hvor Sonyens optisk zoom bliver slået af digital zoom på iPhone 13 Pro. Ikke helt godt.

Der sidder et udmærket kamera i Sony Xperia 5 III og det er samtidig blevet lettere at bruge. Men det er stadig bedst til dem, der gerne vil lege med manuelle kameraindstillinger. Xperia 5 III har nogle imponerende muligheder for dem, der går rigtig meget op i fotografi, som man ikke finder andre steder. Men det bedste point & shoot kamera er Xperia 5 III næppe.

Nedenfor er billeder taget med Sony Xperia 5 III:

Se også: De bedste kameratelefoner

Hastighed i brugerflade og ydelse

Sony Xperia 5 III er en af de hurtigste kompakte telefoner jeg nogensinde har testet. Det er en kombination af hurtig indmad, en hurtig skærm og en veloptimeret software, at Xperia 5 III imponerer på ydelsen.

Sony Xperia 5 III har Qualcomms lynhurtige Snapdragon 888 chipset, som bliver bakket op af 8 GB hurtig RAM og 128 eller 256 GB UFS 3.1 lagerplads. Skærmen på 120 Hz får det hele til at virke endnu hurtigere og mere flydende. Du kan kaste alt efter Xperia 5 III og den vil klare det uden problemer. Under længere tids gaming bliver den dog varm og bliver også ramt af thermal throttling. Det har dog indtil videre ikke været noget stort problem.

Ikke en eneste gang har Sony Xperia 5 III udvist sløvhed i tiden den har været til test hos os. Sony Xperia 5 III er både lille og hurtig – en sjælden kombination.

Se også: Telefoner med hurtig ydelse

Datahastighed

I Sony Xperia 5 III har helt helt styr på forbindelserne. Den har selvfølgelig 4G og 5G. Der er Wi-Fi a/b/g/n/ac/6, dog ingen Wi-Fi 6e.

Af andre forbindelser byder Xperia 5 III på bluetooth 5.2 med aptX HD, og der er også mulighed for kablet lyd med hovedtelefonstik.

Når det kommer til forbindelserne i dagligt brug, så har Sony Xperia 5 III gjort det rigtig fint i vores test. Både Wi-Fi, bluetooth og 4G har fungeret upåklageligt.

Se også: Telefoner, der er hurtige på nettet

Spil

Med dens gode skærm, imponerende ydelse, stereohøjtalere, generelt gode lyd og spilforbedrende indstillinger, er Xperia 5 III udmærket til spil.

Skærmen på 6,1 tommer kan ofte føles for lille til de mere avancerede spil, og den giver heller ikke samme oplevelse og fordybelse som en større skærm, som på fx Xperia 1 III. Går du op i gaming på mobilen, så skal du nok ikke vælge denne telefon, selvom hardwaren fint kan trække selv de mest krævende spil.

Over længere tids intens gaming lider den lidt af CPU throttling, hvor Sony muligvis skal kigge nærmere på mere effektiv køling i næste generation.

Se også: De bedste telefoner til gaming

Antennekvalitet

Hvad med antennekvaliteten på Sony Xperia 5 III? Med en SAR-værdi på 0,94 W/kg ligger den i den høje ende af skalaen. Det er sikkert ikke noget du vil lægge mærke til, hvis du bor et sted med god mobildækning. Er din mobildækning derimod ofte meget dårlig, så vil en telefon med en antenne i dårlig kvalitet have sværere ved at holde fast i mobilsignalet. Den vil bruge flere ressoucer på det, og det kan få betydning for fx batteritiden.

Med en høj SAR-værdi kan der også være en bekymring for mobilstråling. Her kan man eventuelt benytte et headset, når der tales i telefon eller man kan vælge en telefon med en god antenne.

Samtalekvalitet

En dårlig antennekvalitet er ikke det bedste udgangspunkt for en god samtalekvalitet. Ser vi et øjeblik bort fra antennen med den høje SAR-værdi et øjeblik, er telefonsamtaler i Xperia 5 III rigtig gode. Er du derude, hvor dækningen er virkelig dårlig, så overvej om ikke Wi-Fi-opkald kunne være en løsning – det understøtter den selvfølgelig.

Her er selvfølgelig også voLTE-opkald, så man får lyden i HD, hvilket gør en kæmpe forskel. Lyden er rigeligt høj og klar i, hvilket også gælder for samtaler over stereohøjtalerne. De indbyggede stereohøjtalere fungerer også godt til film og spil.

Enkelte producenter har indbyggede værktøjer, hvor lyden kan justeres til den enkeltes hørelse. Det har Sony Xperia 5 III ikke.

Se også: Mobiltelefoner med god samtalekvalitet

Pris på Sony Xperia 5 III

Sony Xperia 5 III kommer er på markedet til en vejledende pris på 6.999 kroner. Herunder kan du se den bedste aktuelle pris på Sony Xperia 5 III.

Konklusion og kvalitet i forhold til pris

Med en pris vejledende pris på 6.999 kroner er Sonys kompakte smartphone ikke for alle. Jeg er vild med dens kompakte størrelse og lille vægt, som i kombination med dens hurtige ydelse, gode skærm og batteritid giver en rigtig god oplevelse. Brugerfladen er simpel og flot, men Sony skuffer når det kommer til opdateringerne. Xperia 5 III får nemlig kun års OS- og sikkerhedsopdateringer.

Kameraet er en stor del af Sonys fokus på telefoner, hvor der tilbydes noget andre producenter ikke gør. Her er masser af manuelle indstillinger, hvor Sony samtidig forsøger at gøre det lettere at tage billeder for den almindelige smartphonebruger. Desværre er kvaliteten svingende. Nogle ting gør kameraet virkelig godt og andre gange skuffer det.

Derudover er der den høje SAR-værdi, manglen på trådløs opladning og bloatware.

Sony Xperia 5 III er en god telefon, som scorer højt på flere kvalitetsparametre, men samtidig med plads til forbedring. I sidste ende falder det tilbage på prisen, som Sony forlanger for Xperia 5 III – den er for høj.

For:

 • En flot og hurtig skærm
 • Flot design i lille størrelse og vægt
 • Hurtig ydelse
 • God batteritid
 • Høj brugervenlighed
 • Et godt kamera til den øvede

Imod:

 • Antennekvaliteten
 • Kameraet skuffer i flere scenarier, fx natfotos og selfies
 • Opladningshastigheden af batteriet og ingen trådløs opladning
 • Bloatware, der ikke kan afinstalleres
 • Kun to Android OS-opdateringer
 • Høj pris

Bedste alternativer til Sony Xperia 5 III

De bedste priser på Apple iPhone 13 Mini 128 GB

Opdateret 31/3 2023

Udbyder
Pris
Dagens bedste tilbud
NordicElectronics
Mindstepris
5.499,-
5.499,-
Komplett.dk
Mindstepris
5.555,-
5.555,-
Telegiganten
Mindstepris
5.663,-
5.663,-

Apple iPhone 13 Mini 128 GB udbydes af 24 udbydere. Du kan spare op til 1.597,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Apple iPhone 13 Mini 128 GB

Sammenlign aktuelle priser hos 24 webshops »

De bedste priser på Samsung Galaxy S21 (2021) 128 GB

Opdateret 31/3 2023

Udbyder
Pris
Dagens bedste tilbud
Demovare
Mindstepris
5.359,-
5.359,-
Telenor
Mindstepris
5.499,-
5.499,-
Inphone.dk
Mindstepris
5.699,-
5.699,-

Samsung Galaxy S21 (2021) 128 GB udbydes af 18 udbydere. Du kan spare op til 2.840,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Samsung Galaxy S21 (2021) 128 GB

Sammenlign aktuelle priser hos 18 webshops »

Produktet er PT ikke tilgængeligt på det danske marked

Produktet er desværre ikke længere tilgængeligt på det danske marked. Det er muligt at det kommer tilbage på markedet senere.

Sony Xperia 5 III – specifikationer og funktioner

Mål: 157 x 68 x 8,2 mm
Vægt 168 gram
System: Android 11
Skærm: 6,1 tommer OLED, fuld HD, 2.520 x 1.080 pixel, 120 Hz
Processor: Snapdragon 888
RAM: 8 GB
Indbygget hukommelse: 128 og 256 GB
Batteri: 4.500 mAh, 30W opladning
Datahastighed: 4G + 5G
Kamera: 12 + 12 + 12, autofokus, OIS, fotolys, blænde F/1.7
Frontkamera: 8 megapixel, F/2
Video: 4K ved 120 fps
Tilslutninger: USB-C, Bluetooth 5.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6
Sar værdi: 0,94 W/kg
GPS: Ja
FM-radio: Nej
NFC: Ja