Hvad er et godt mobilkamera til video?

Alle mobiltelefoner kan optage video, men det er ikke alle mobilkameraer, der leverer et godt resultat. Læs her, inden du går ud og vælger et nyt mobilkamera.

Hvad er et godt mobilkamera til video?

Mobilkameraet er blevet rigtig godt, og man kan nu tage billeder i mange forskellige scenarier og få nogle virkelig gode resultater. Video er en anden historie. Scenarierne, hvor man får gode resultater med et mobilkamera, når det kommer til video, er få. Det kræver simpelthen mere af telefonen, når man skal få gode video resultater. Derfor er det vigtigt at vælge den rigtige kameramobil til video.

Læs også: Sammenlign priser på telefoner

Stabilisering

Der er nogle pejlemærker, der er gode at gå efter, når man skal vælge en god kameramobil til video. Et eksempel på dette er optisk billedestabilisering – eller OIS. Billigere mobiltelefoner kommer ofte uden optisk billedestabilisering, hvilket går ud over videoen, hvis der er bevægelse i optagelserne. Nogle telefoner forsøger sig med udelukkende elektronisk billedestabilisering, men det er sjældent fyldestgørende.

Nogle telefoner kommer med dedikerede stabiliseringsfunktioner til videooptagelser, som hjælper ret meget til at stabilisere videoerne. Men det kommer med den pris, at kvaliteten af videoen ofte bliver forringet, med mindre belysningen er rigtig god.

Se også: Test af telefoner

Opløsning

Selv de billigste mobiltelefoner kan optage i 4K opløsning, men det er med blandede resultater. Ofte er det sådan, at billedestabilisering, hvis der overhovedet er nogen, bliver deaktiveret, og billedet bliver beskåret gevaldigt, når 4K aktiveres. Dette giver et mindre spillerum og generelt en ringere oplevelse til optagelser i høj opløsning.

FuldHD, eller 1080p, bør dog være rigeligt til det meste, og den opløsning egner sig godt til sociale medier. Hvis optagelserne skal bruges i forbindelse med noget forretning, er det nu meget rart med høj opløsning, da det også giver flere muligheder til eventuel redigering.

Læs også: Kan mobilkamera slå et rigtigt kamera?

Belysning

Belysning er som sådan ikke en specifikation, som mobiltelefoner er udstyret med eller rigtige kameraer. Men det er noget nær den vigtigste faktor, når man skal få nogle ordentlige optagelser. Dette gør sig også gældende, hvis man bruger et rigtig kamera. Men ulig et dedikeret kamera, kan en mobiltelefon sjældent få gode optagelser, når mørket falder på.

Et rigtigt kamera vil klare dette noget bedre. Det skyldes blandt andet, at sensoren er en del større, og at optikken kan skiftes ud med en højere blænde. De muligheder findes ikke til mobilkameraet.

Se også: Hvilke telefoner er de bedste?

Lyd

De gode kameramobiler optager som regel udmærket lyd. Der findes masser af udstyr, der kan hjælpe med at forbedre lyden, men man kan også gøre noget selv. Hvis man sørger for at sidde tæt på telefonen, når man filmer, siger det sig selv, at stemmen bliver bedre opfanget. Rummet man befinder sig i har også meget at sige. Hvis der er meget rumklang, vil det i høj grad kunne høres på optagelser med en mobiltelefon.

Nogle telefoner prøver at sælge sig selv på forskellige funktioner til at zoome ind på et objekt eller lignende og opfange lyden derfra, mens andet lyd bliver sorteret fra. Disse funktioner fungerer meget sjældent særligt godt, og det er på ingen måde en faktor der skal spille med i den endelige beslutning.

Forskellige optiker

De fleste telefoner kommer i dag med flere kameraer på bagsiden. Dette betyder – på papiret – at man har flere kameraer at lege med til videooptagelser. Teknisk set er det rigtigt nok, men der er ofte kæmpe forskel på kvaliteten på de forskellige kameraer.

Det er kun de absolut bedste kameramobiler, hvor andet end hovedkameraet kan komme i betragtning som et godt videokamera.

Læs også: Hvorfor bliver mobiltelefoner dyrere? Vi forklarer

Autofokus

Autofokus er ikke en funktion man hører meget om, men det er enormt vigtigt, at den er der, og at den fungerer ordentligt.

En kameramobil uden ordentlig autofokus ødelægger simpelthen optagelserne, mere end det hjælper.

Pro-funktioner

Da jeg startede ud med at filme på telefonen, var jeg allerede dengang stor fan af pro-funktioner til video. Altså, hvor man har mulighed for selv at kontrollere fokus, eksponering og andre indstillinger. I dag er det langt fra alle telefoner, der tilbyder pro-funktioner til video. Samsungs topmodeller og Sonys telefoner tilbyder nogle ret gennemførte muligheder.

Man kan heldigvis hente apps ned, som giver nogle af de samme indstillinger. De gode af dem koster som regel en sjat, men de er godt givet ud, hvis man har brug for mere kontrol.

Tilbehør

Der er en masse tilbehør, man kan købe, som kan hjælpe på nogle af de punkter, vi har gennemgået. Man kan købe mikrofoner, gimbles til stabilisering og små objektiver til sit mobilkamera.

Sammenligner man med et rigtigt kamera, og prisen på dets tilbehør, er der en verden til forskel. Vil man være sikker på, at man har en telefon, hvor der er alt det tilbehør, man kunne tænke sig, så er der ikke nogen tvivl om, at iPhones er mærket, man skal gå efter.

Læs også: Telefoner med de bedste kamera og video