Dette spilder du dine penge på på en dyr mobil
Ligesom mange andre ting kan en smartphone fås i et væld af prisklasser. De helt billige kan fås for ned til 500 kroner, mens de absolut ypperste modeller bevæger sig helt op i prislejet 15.000 kroner.
De dyre smartphones adskiller som overordnet ved at have hurtigere ydeevne, bedre kameraer, bedre skærme og som regel også en række særlige funktioner, som får telefonerne til at skille sig ud fra konkurrenterne.
Men har de smarte og meget dyre topmodeller rent faktisk nogle funktioner, som bidrager med noget nyttigt? I nogle tilfælde, ja, mens svaret for manges vedkommende vil være nej.
Lad os se nærmere på de væsentligste features, du kan finde i en topmodel, og som du ofte sagtens kan undvære.
Læs også: Billige mobiltelefoner – hvad går du på kompromis med?
Skærme med unødvendigt høje opløsninger
Mange producenter fokuserer på at udstyre topmodellerne med en skærm med en høj opløsning. Som udgangspunkt er en højere opløsning også bedre. Men fordi smartphones har så små skærme, som de har, vil de højeste 4K-skærmopløsninger i f.eks. Sony Xperia 1 II sjældent gøre nogen nævneværdig forskel i forhold til en mere gængs Full HD-skærm.
Man kan ganske enkelt ikke se nogen forskel, medmindre man kigger på skærmen fra en ultrakort afstand. En HD+-skærm på f.eks. 720 x 1.560 pixels har dog en tilpas lav skærmopløsning til, at man sagtens vil kunne se en forskel i forhold til 4K.
En Full HD-skærm har derimod en passende skærmopløsning til langt de fleste mobilbrugere. Samtidig bruger en skærm i Full HD også lidt mindre strøm end skærme med endnu højere opløsning.
Samsung Galaxy S20 FE er et eksempel på en billigere smartphone (men stadig en af de dyrere mellemklassemobiler), som har en lavere, men stadig god, FHD-skærmopløsning i forhold til det normale S20-flagskib med en QHD-skærm.
De bedste priser på Samsung Galaxy S20 FE 128 GB + 4G
Opdateret 25/11 2024
Samsung Galaxy S20 FE 128 GB + 4G udbydes af 12 udbydere. Du kan spare op til 3.390,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Samsung Galaxy S20 FE 128 GB + 4G
Overflødige kamerafunktioner
Enhver smartphone kan efterhånden tage godkendte fotos i dagslys. Og selv om det er særligt på kamerafronten, at dyre smartphones har deres berettigelse, så er de ofte også fyldt med alverdens kamerafunktioner, som sjældent er til meget nytte.
Mange topmodeller kommer med super slowmotion med op til 960 billeder i sekundet på bekostning af en billedkvalitet, som ofte er utrolig dårlig. Andre kameraer har særlige filtre og AR-funktioner til eksempelvis at udskifte sit ansigt med emojis og figurer.
Eller skulle du have lyst til at lave 3D-modeller af dit ansigt? Nok ikke så tit. Disse ekstra kamerafunktioner er altså sjældent synderligt brugbare og kan i de fleste tilfælde spares væk.
Læs også: Kan mobilkamera slå et rigtigt kamera?
Dyrere byggematerialer
De fleste smartphones kommer i dag med en glasbagside. Skal det være ekstra lækkert, anvendes en keramisk bagside. Og en ramme af plastik overgås ofte af en ramme af aluminium eller i særlige tilfælde rustfrit stål eller titanium i de dyreste smartphones.
Virkeligheden er dog, at langt de fleste af os smækker et cover på vores smartphone lige så snart skærmens beskyttelsesfilm er hevet af. Og så betyder det altså ikke det store, om bagsiden er udført i lækkert glas og rammen af rustfrit stål, når vi straks skjuler herlighederne til med et billigt cover til 100-200 kroner.
Læs også: De mest populære mobiltelefoner (november 2020)
Langsom trådløs opladning
Trådløs opladning kan være rart at have, men indrømmet – det går altså bare langsomt i forhold til kablet opladning. Og så er det heller ikke meget mere besværligt at indsætte kablet og få opladet mobilen markant hurtigere – selv i billigere smartphones.
Trådløs opladning sætter også nogle grænser for, hvilke materialer bagsiden på telefonen kan konstrueres i, da den elektromagnetiske stråling ikke kan trænge igennem metal.
Nogle vil altså mene, at trådløs opladning er lidt af en gimmick, som ikke tilføjer den store værdi.
OnePlus Nord N10 5G er et bevis på, at selv billigere smartphones kan komme med lynhurtig kablet opladning. Under en time er den om at lade telefonen helt op.
De bedste priser på OnePlus Nord N10 5G
Opdateret 25/11 2024
OnePlus Nord N10 5G udbydes af 9 udbydere. Du kan spare op til 1.420,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på OnePlus Nord N10 5G
Kraftige processorer og rigeligt med RAM
Noget af det, der er med til at gøre topmodeller dyre, er mekanikken – navnlig processoren eller chipsettet og den indbyggede RAM eller hukommelse. Begge dele er vigtige i en smartphone, men den teknologiske udvikling er nået så langt, at selv mellemklassetelefoner ofte vil opleves lige så hurtige og gnidningsfrie som langt dyrere topmodeller.
Der er altså ofte ikke nogen grund til at købe en 10.000 kroner dyr smartphone med det nyeste Snapdragon 865-chipset. Det langt billigere og mindre strømslugende Snapdragon 765G-chipset, som kan findes i både topmodeller og mellemklassemobiler, leverer for langt de fleste en lige så god brugeroplevelse.
Særligt hvis du spiller meget krævende spil er det dog et must med de kraftigste processorer. En lille mobil er dog ikke velegnet til mange timers spil, så her vil en spillekonsol eller en pc til formålet give mere mening.
Og så er der mængden af RAM. Mange topmodeller kommer med 10 eller 12 – i nogle tilfælde helt op til 16 GB RAM. Hverken Android eller iOS er et synderligt krævende styresystem. Langt mindre RAM kan derfor sagtens gøre det.
Med 8 GB RAM, eller endda ned til 6 GB, vil langt de fleste apps fortsat køre fint. Der er altså ikke nogen grund til at vælge en topmodel med unødvendigt meget RAM, som alligevel sjældent udnyttes fuldt ud.
OnePlus Nord er et godt eksempel på en mellemklassemobil med et Snapdragon 765-chipset, som understøtter mange af de samme avancerede funktioner som de dyrere topmodeller.
De bedste priser på OnePlus Nord (2020) 128 GB
Opdateret 25/11 2024
OnePlus Nord (2020) 128 GB udbydes af 12 udbydere. Du kan spare op til 1.000,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på OnePlus Nord (2020) 128 GB
Læs også: Spar mange penge på sidste års topmodeller – se de 5 bedste
5G – men er der 5G-dækning hos dig?
Understøttelse af 5G – 5. generations mobilnetværk – er en teknologi, som stadig er så ny, at den primært er at finde i topmodeller. 5G implementeres dog også langsomt i flere og flere mellemklassemobiler.
Men der kan fortsat være gode grunde til ikke at fordyre smartphoneprisen pga. 5G-understøttelse. Hvis du har et teleselskab, som endnu ikke er klar med 5G i dit område i den nærmeste fremtid, er der måske ikke grund til at købe en dyr 5G-mobil.
Så længe telefonen understøtter 4G+ (LTE Advanced), vil du langt de fleste steder i Danmark have en rigtig god mobildataforbindelse.
I en mellemklassesmartphone som Samsung Galaxy A71 får du masser af mobil for pengene og en god, solid 4G-opkobling.
De bedste priser på Samsung GALAXY A71
Opdateret 25/11 2024
Samsung GALAXY A71 udbydes af 11 udbydere. Du kan spare op til 2.969,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Samsung GALAXY A71
Gorilla Glass
Gorilla Glass er også en feature, som gør telefonerne en smule dyrere. Gorilla Glass findes i mange forskellige udgaver – den seneste kaldet Gorilla Glass Victus.
Jo nyere udgave, jo højere er prisen – og i praksis er forskellene mellem de forskellige typer af glas ikke så stor. Du kan derfor med fordel vælge en sidste generations smartphone med en ældre type af Gorilla Glass og eventuelt supplere med skærmbeskyttelse eller et godt beskyttende cover.
Se 0gså: Guides til telefoner